Pilot projekat za proizvodnju vodonika iz morske vode

TechnipFMC nastavlja sa pilot projektom za priobalni energetski sistem Deep Purple™ zeleni vodonik koji koristi energiju vetra u moru za proizvodnju vodonika iz morske vode.

Vodonik se može skladištiti ispod površine mora za kasniju upotrebu kako bi se obezbedila obnovljiva energija na zahtev. Deep Purple™ prevazilazi jedan od izazova skladištenja energije proizvedene iz obnovljivih izvora. Primena ovih sistema je presudna za ubrzanje energetske tranzicije.

Konzorcijum čine vodeći industrijski partneri Vattenfall, Repsol, ABB, NEL, DNV GL, UMOE i Slattland, a podržavaju akademije, istraživačke kompanije i klasteri.

Pilot projekat će omogućiti partnerima konzorcijuma da pripreme sistem za veliku komercijalnu upotrebu u moru. Opseg takođe uključuje razvoj i testiranje naprednog kontrolnog i savetodavnog sistema i dinamičkog simulatora procesa.

Jonathan Landes, rekao je, „Deep Purple je još jedan primer naše posvećenosti saradnji sa klijentima i industrijom u razvoju transformativnih tehnologija, koristeći naše industrijsko znanje i podmorsku stručnost u službi energetske tranzicije. Zahvalni smo našim partnerima i kompaniji Innovation Norway što sarađuju sa nama dok unapređujemo održivu proizvodnju obnovljivih izvora. “

izvor&foto: tradewindsnews