Peugeot integriše ChatGPT u svoja komercijalna vozila

Peugeot je najavio integraciju pomoćnika za veštačku inteligenciju ChatGPT u svoju iCockpit kontrolnu tablu, između ostalog u vozila tipa Partner i Expert.

Najava je objavljena tokom „Dana e-Lava“, gde je glavni fokus bio na elektrifikaciji i održivosti, ali nije bilo drugih značajnijih najava u vezi sa komunalnim uslugama brenda.

Veštačka inteligencija je trenutno jedan trendova, a ChatGPT je jedan od najopipljivijih oblika za mnoge ljude. Peugeot je odlučio da ponudi virtuelnog asistenta u svojim modelima opremljenim operativnim sistemom i-Cockpit. Testni projekat počinje na pet glavnih evropskih tržišta, ali će do kraja godine ChatGPT takođe biti dostupan u modelima brenda na drugim tržištima. Ostaje da se vidi da li će i kada drugi brendovi grupe Stellantis slediti Peugeotov primer. Na sajmu CES u Las Vegasu, Volkswagen je već najavio da će ponuditi ChatGPT u svojim automobilima kasnije ove godine, po uzoru na Mercedes.

Koje su prednosti?

Integracijom ChatGPT-a u svoje modele, Peugeot ima za cilj da ponudi ličnog asistenta koji bolje razume prirodni jezik i može da formuliše odgovor na prirodan način. Možete započeti razgovor sa pomoćnikom pomoću komande „OK Peugeot“, pri čemu ChatGPT pretražuje na mreži i daje vam jasan odgovor. Pošto je robot integrisan u operativni sistem automobila, možete ga koristiti i za postavljanje odredišta kroz navigaciju na osnovu dobijenih odgovora. To može biti koristan dodatni alat za traženje na putu informacija bez upotrebe ruku koje bi mogle biti korisne na poslu, ali kao i uvek, najbolje je da kritično slušate odgovore chatbot-a.

info&foto: transportmedia.be

Pročitajte i...