Peugeot e-104, model prilagođen novom vremenu

50. godišnjica Peugeota ​​104 pruža savršenu priliku da vidite uskrsnuće klasičnog Peugeot modela prilagođenog modernom vremenu. Ove rekreacije prikazuju Peugeot e-104, moguću zamenu za Renault 5 E-Tech. Vozilo sa nultom emisijom.

Za samo nekoliko meseci biće obeležena značajna prekretnica za jedan od modela koji su definisali Pežoovu noviju istoriju. Peugeot, renomirani francuski brend, sprema se da obeleži 50. godišnjicu Peugeota ​​104. Model koji je definisao doba i odigrao značajnu ulogu u motorizaciji značajnog dela francuskog stanovništva, kao i ostatka starog Kontinent.

Rast elektrifikacije u Evropi, a posebno električne mobilnosti, bio je kritičan za oživljavanje nekih modela. Dugo očekivani Renault 5 E-Tech je savršena ilustracija ovog trenda. Reno 5 će biti ponovo uveden na tržište kao električno vozilo. Da li je moguće da model Peugeot doživi ista sudbina? Ove rekreacije pružaju pogled na fiktivni Peugeot e-104.

1972. Peugeot je lansirao 104 na tržište. Model koji je izazvao značajnu pažnju zahvaljujući količini korisnosti koju je pružio u svojoj konkurentskoj oblasti. Njegov dizajn sa četvoro vrata i dužina od 3,58 metara učinili su ga atraktivnim automobilom za gradsku vožnju. U znak sećanja na njegov „zlatni jubilej“, u Pežo avanturističkom muzeju će od juna do decembra 2022. godine biti održana izložba počasti. Klub Peugeot 104 takođe organizuje značajne događaje.

Nažalost, i uprkos svom značaju, Peugeot trenutno ne istražuje povratak modela 104. Tim više sada kada je Pežo 108 povučen iz proizvodnje. Ovo su opasna vremena za ove automobile. A većina brendova koji ostaju posvećeni ovoj kategoriji čini to putem elektrifikacije.

U svakom slučaju, i bez obzira na namere Peugeota, sada je idealan trenutak da razmislimo kako bi moglo izgledati ponovno rođenje ovog vozila. Da bi se brend ponovo uveo u Evropu, neizbežno je da će firma izabrati potpuno električni pogonski sistem. To je e-104 Peugeot. Vozilo koje može da se takmiči sa FIAT 500e i MINI Cooper SE. Sve ovo bez gubljenja iz vida Renoovog predstojećeg debija.

Rekreacije koje prate ovaj esej pokazuju dizajn koji premošćuje jaz između prošlosti i budućnosti. I to je to; kapitalizacija elementa nostalgije je odličan način da angažujete nove i iskusne obožavaoce. Izvorno okruženje e-104 je velika metropola. Povoljno okruženje za maksimiziranje potencijala pogonskog sistema.

Vredi napomenuti da e-208 sada služi kao električna kapija za Peugeot liniju. Ako ovaj plan postane stvarnost, suočićemo se sa najjeftinijim električnim vozilom francuskog brenda.

Da bude jasno, brend Stellantis ne planira da napravi e-104, ali neki su iskoristili svoju maštu, sa L’Argusovim prikazom koji transformiše kultni francuski u gradski automobil na baterije, sa stilskim jezikom koji je pozajmljen od automobil koji je lansirao francuski proizvođač automobila uz dodavanje nekoliko modernih karakteristika.

Izlazak Peugeota ​​104 predstavljao je prekretnicu za Lava, sa uvođenjem praktičnog i prilagodljivog vozila, uprkos njegovoj maloj veličini. To je u to vreme bio optimalan odgovor za urbano okruženje. Peugeot sada planira mnoge aktivnosti u znak sećanja na 50. godišnjicu modela, uključujući izložbu posvećenu projektima koje podržava klub Peugeot 104.

Međutim, u svetlu trenutne strategije kompanije, teško je poverovati da će se brend posvetiti takvom projektu: pre samo nekoliko dana, Peugeot je najavio formalni nestanak 108, dok je istovremeno 208 proglasio kao novi početni nivo brenda.

Stoga je malo verovatno da bi francuski proizvođač automobila promenio kurs u tako kratkom vremenskom periodu, posebno imajući u vidu dostupnost električnog Fiata 500 unutar Stellantis ekosistema.

izvor: tracednews.com

foto: tracednews.com, autoevolution.com,

Pročitajte i...