Paket mera EU kako bi teretni transport postao održiviji

Evropska unija je iznela niz inicijativa koje imaju za cilj ozelenjavanje teretnog transporta, kao deo sveobuhvatnog plana za postizanje klimatske neutralnosti u celom bloku.

Prema saopštenju od utorka, Evropska komisija planira da unapredi upravljanje železničkom infrastrukturom, uvede podsticaje za vozila sa nultom emisijom i opremi kompanije sa poboljšanim resursima za određivanje njihove emisije ugljenika. Ovi koraci su osmišljeni da podrže cilj EU o smanjenju emisija u saobraćaju za 90% do sredine veka.

„Sa godišnjim prometom od 938 milijardi evra koji se generiše teretnim transportom u EU, naše inicijative su osmišljene da unaprede kapacitete železnice za teretne i međunarodne vozove“, rekla je komesarka za saobraćaj Adina Valean. „Cilj nam je da primenimo dosledan i tačan sistem za izračunavanje emisija iz transporta, kao i za povećanje efikasnosti drumskog saobraćaja.”

Ova odluka je u skladu sa Zelenim dogovorom EU, širokom strategijom koja ima za cilj dekarbonizaciju privrede do 2050. Teretni transport značajno utiče na klimatske promene, doprinoseći preko 30% emisija ugljen-dioksida u sektoru.

Ovaj paket je najavljen samo dan pre ključnog glasanja u Evropskom parlamentu o predloženom zakonu o obnovi prirode, još jednom aspektu Zelenog dogovora. Najveća politička grupa u parlamentu izjavila je da će glasati protiv, navodeći zabrinutost zbog troškova povezanih sa tako ambicioznom tranzicijom.

Osnovni predlozi transportnog paketa, koji zahtevaju odobrenje Evropskog parlamenta i država članica da bi bili usvojeni, navedeni su u nastavku:

Železnički transport – Plan ima za cilj da standardizuje međunarodni železnički saobraćaj. Nova struktura za prekograničnu koordinaciju omogućiće menadžerima infrastrukture da planiraju rasporede, održavanje i dodelu kapaciteta. Prekogranična koordinacija će takođe ponuditi nove usluge na daljinu.

Drumski transport – Komisija planira da revidira propise o maksimalnim dimenzijama za teška vozila, omogućavajući dodatnu težinu za one koji koriste tehnologije nulte emisije. Cilj je da se promoviše usvajanje više aerodinamičnih kabina i drugih uređaja za uštedu energije.

Ugljenični otisak – Paket predlaže zajedničku metodologiju za kompanije koje žele da otkriju svoje emisije gasova staklene bašte, što će promovisati povećanu transparentnost.

izvor&foto: industryeurope.com

Pročitajte i...