Ovo je Audi A6 Avant e-tron koncept

A6 Avant je drugi električni model koji će biti predstavljen nakon A6 Sportback u aprilu 2021. godine, koji se može pohvaliti brzim punjenjem i velikim dometom do 700 km.

U Audi-ju su izjavili da brzo punjenje i veliki domet njegovih nadolazećih električnih automobila znači da će biti jednako dobri kao i njegovi kolege sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, što ih čini praktičnim kao svakodnevni automobili za kratka ili duža putovanja.

A6 Avant ima iste dimenzije kao A6 Sportback e-tron. Sa 4,96 metara dužine, 1,96 metara širine i 1,44 metara visine, karoserija ga svrstava u klasu luksuza. Njegove linije su dosledan razvoj Audijevog savremenog formalnog jezika.

Značajni elementi poput zatvorenog Singleframe-a i neprekidne trake svetala pozadi naglašavaju njegovu srodnost sa drugim Audijima na električni pogon u e-tron floti.

„Ne naelektrišemo samo uspešnu 45-godišnju istoriju Avant-a. Najviše od svega želimo da koristimo tehničku veštinu da bismo dodali uzvičnik. Konkretno, ovo uključuje moćnu tehnologiju od 800 volti, kapacitet punjenja od 270 kW i WLTP domet do 700 km“, rekao je član Upravnog odbora Audija za tehnički razvoj Oliver Hofman.

Najveći A6 e-tron mogao bi da ubrza od 0 do 100 km/h za manje od četiri sekunde.

Audi A6 e-tron Sportback i Avant konceptni automobili su sada prvi članovi porodice vozila – u početku u C-segmentu, a kasnije i u B- i D-segmentima – koji se zasnivaju na Premium Platform Electric, ili LZO skraćeno. Ovaj modularni sistem se razvija pod Audijevim vođstvom zajedno sa Porsche AG.

Prva Audi proizvodna vozila izgrađena na platformi PPE biće sukcesivno predstavljena počevši od 2023.

PPE je prva platforma dizajnirana za smeštaj bez presedana opsega automobila velike zapremine – uključujući SUV i CUV sa visokim klirensom od tla, kao i automobile sa niskom visinom vožnje koji su deo Audijevog osnovnog asortimana proizvoda, kao što je serija A6.

Zadnji deo A6 Avant-a, dizajniran da bude lep koliko i prostran, jedan je od ključnih atributa koji ga kvalifikuju kao šampiona za skladištenje u dvostrukom smislu.

Pogonski sistem i tehnologija baterije takođe opravdavaju tu titulu. Sa svojim sistemom od 800 volti i kapacitetom punjenja do 270 kW, može proizvesti dovoljno energije za samo 10 minuta na stanici za brzo punjenje za vožnju oko 300 km. A za manje od 25 minuta, baterija od 100 kWh koncepta A6 Avant e-tron može se dopuniti od 5 do 80 procenata.

Aerodinamika je uvek igrala ključnu ulogu u dugoj istoriji Audija. Sportback-ova cD vrednost od samo 0,22 je bez presedana u elektrificiranom C-segmentu. Sa svojom ekspanzivnom linijom krova, Avantova CD vrednost je samo 0,02 jedinice iznad te. Ovo se prevodi kao automobil koji ima minimalan aerodinamički otpor – što se u početku prevodi u manju potrošnju energije, a samim tim i proširen domet.

Veliki točkovi od 22 inča i kratki prepusti, ravna kabina i dinamičan krovni luk daju Avant proporcije koje izrazito podsećaju na sportski automobil.

Odsustvo tvrdih ivica rezultira glatkim prelazima između konveksnih i konkavnih površina po celom telu, kao i mekim senkama. Audi A6 e-tron koncept deluje monolitno, kao iz jednog kalupa – posebno kada se gleda sa strane.

Blago zakošen krovni luk sa kosim D stubom je tipična karakteristika dizajna prozora Audi Avant; D-stub se uzdiže sa stabilne osnove zadnjeg kraja vozila na posebno aerodinamičan način. Upadljivi quattro lukovi točkova efektivno naglašavaju širinu karoserije i istovremeno su organski integrisani u bočne površine.

Lukovi točkova su povezani specijalno izvajanim prostorom za baterije iznad klackalice, koji je istaknut crnim umetkom – elementom dizajna koji je sada zaštitni znak flote električnih vozila marke Audi. Takođe tipični za Audi e-tron modele su elegantni virtuelni spoljašnji retrovizori zasnovani na kameri u dnu A-stuba.

Karakteristična karakteristika električnog Audija je velika zatvorena Singleframe rešetka, koja je na dnu oivičena dubokim usisnicima vazduha za hlađenje pogona, baterije i kočnica.

Ravni okviri farova se protežu daleko u bočne strane prednjeg kraja, naglašavajući horizontalno poravnatu arhitekturu karoserije vozila. Ravni farovi i zadnja svetla su tanki i u ravni sa celokupnom kompozicijom linija.

Digital Matrix LED i digitalna OLED tehnologija omogućavaju postizanje maksimalne osvetljenosti i širokog spektra funkcija čak i sa minimalnom površinom, dok u isto vreme nude prilagodljive svetlosne potpise.

Tri mala LED projektora visoke rezolucije ugrađena su u svaku stranu karoserije, pretvarajući tlo ispod sebe u pozornicu kada se vrata otvore – mali, produženi, dinamični svetlosni efekti pozdravljaju putnike porukama na njihovom jeziku.

Kombinacija bezbednosnih karakteristika i estetskog dizajna je posebno važna za Audi. Zbog toga mali projektori visoke rezolucije takođe prikazuju simbole upozorenja na tlu – da upozore vozača bicikla da će se vrata automobila, na primer, otvoriti.

Digital Matrix LED prednja svetla postižu skoro bioskopski kvalitet. Ako je, na primer, koncept A6 Avant e-tron parkiran ispred zida tokom pauze da bi se napunila baterija, vozač i putnici mogu da provedu vreme igrajući video igricu projektovanu na njega. Umesto na malom ekranu u kokpitu, videće virtuelne pejzaže njihove trenutne igre projektovane na zid u XXL formatu – i sve to preko Digital Matrix LED farova.

Zadnji kraj konceptnog automobila sadrži novu generaciju digitalnih OLED elemenata koji, kao neprekidna traka svetla, deluju kao displej. Takođe se mogu koristiti za kreiranje skoro neograničenih prilagodljivih varijacija digitalnih svetlosnih potpisa i dinamičkih displeja osvetljenja koji se mogu prilagoditi ličnom ukusu kupca.

Jedna nova karakteristika zadnjih svetala je trodimenzionalna arhitektura digitalnih OLED elemenata, koja – prilagođena obliku karoserije – omogućava savršenu integraciju noćnog dizajna u celokupni izgled. Ovo omogućava da se dinamički svetlosni šou doživi ne samo u dve dimenzije – kao što je ranije bio slučaj – već sa impresivnim, 3D prostornim efektom.

Pored toga, izbočine oko vozila omogućavaju da se njegov domet komunikacije po prvi put proširi izvan vozila.

Uz pomoć inteligentnog povezivanja u vozilu, koncept A6 e-tron pruža informacije drugim učesnicima u saobraćaju vizuelnim signalima.

https://youtu.be/Y-WRUd6rEMQ

izvor&foto: carsifu.my video: youtube

Pročitajte i...