Ovako možete izbeći oštećenja guma i nezgode tokom perioda vrućina

Iz kategorije zanimljivosti, portal alogistics.rs vam prenosi upozorenja najvećeg evropskog automobilskog udruženja ADAC, na sve veći rizik od nezgoda usled eksplozija ili oštećenja guma usled pregrevanja.
Leto je teško vreme za profesionalne vozače, ne samo zbog pojačanog saobraćaja, već i zbog visokih temperatura. Pored povećanog stresa i naprezanja karoserije tokom leta, vozači se takođe suočavaju sa povećanim rizikom od oštećenja guma ili čak eksplozije usled pregrevanja.


„U periodima izuzetno vrućih delova dana, temperatura na kolovozu dostiže 40 do 60 stepeni Celzijusa“


Na temperaturama iznad 30 stepeni Celzijusa, guma može iznenada da eksplodira ako toplota dovede do ispupčenja površine, upozorava ADAC. Takva opasnost uglavnom se susreće na autoputevima izgrađenim od betonskih ploča. Kako umanjiti rizik od ozbiljne nesreće zbog pregrevanja guma po vrućem vremenu?

Proveriti pritisak u gumama

Ovde je ključan pravilan pritisak u gumama. Uporno sunčevo zračenje zagreva površinu puta i do 60 stepeni Celzijusa, što rezultira mekšim gumama i bržim trošenjem. Ako pritisak vazduha nije ispravan, gume se pregrevaju, mogu puknuti ili se čak zapaliti. Da bi se to sprečilo, vozači kamiona bi trebalo da povremeno provere svoje gume i rezervne točkove, sa osvrtom na oštećenja i strana tela poput eksera ili kamenja i provere pritisak hladnog pneumatika.

Držati odstojanje

Iz ovog poznatog nemačkog automobilskog kluba preporučuju opreznu vožnju, vodeći računa o ograničenjima brzine i držanju veće udaljenosti od vozila ispred.

Pravilna ishrana

Zdravstveno stanje vozača veoma je važno za njihovu bezbednost. Tokom leta kamiondžije bi trebalo da uzimaju lagane obroke, snabdevaju svoje telo dovoljnim količinama tečnosti i imati dovoljno odmora i sna. Međutim, hladni napici se ne preporučuju, jer izazivaju prekomerno znojenje. Kamiondžije treba da piju 3 litre vode tokom dana i podese klima uređaj na maksimalno oko šest stepeni ispod spoljašnje temperature, savetuje ADAC.
Sprejevi za hlađenje tela, dostupni u apotekama, mogu pružiti olakšanje i trenutno osveženje na putu. Prilikom istovara vozači moraju imati na umu da nose zaštitne kape za glavu, po mogućnosti u svetloj boji.


izvor: trans.info
foto: pexels.com

Pročitajte i...