Ova solarna stabla mogu napajati vaš dom ili puniti vaše EV

Britanska firma SolarBotanic Trees razvila je prototip stanice za punjenje u obliku solarnog drveta, visine oko pet metara i isto toliko širine. Za ovaj projekat je već trebalo više od sedam godina rada.

Drvo ove vrste može samo po sebi da proizvede dovoljno električne energije da zadovolji energetske potrebe trosobne kuće. Višak se može koristiti u druge svrhe, kao što je punjenje hibridnog ili električnog automobila.

Ovo rešenje ima mnogo prednosti i bolje se uklapa u pejzaž od konvencionalnih terminala.

Ova solarna stabla bi, na primer, mogla da budu savršeno integrisana u parkinge tržnih centara, gde bi vozači mogli da dopune svoje automobile dok kupuju.

Oni takođe mogu biti povezani jedni sa drugima da bi formirali prave lance, ili energetske šume, sposobne da napajaju čitavo naselje. SolarBotanic Trees takođe precizira da je njegov prototip pogodan za sve vremenske uslove, bilo to kiša ili sunce ili sneg.

I dok je njegova struktura lagana, takođe je i robusna.

Prva komercijalna verzija trebalo bi da bude lansirana sredinom 2023. Ali SolarBotanic Trees vidi još dalje, sa, već 2025. godine, verzijom nove generacije koja koristi napredne module za kombinovanu proizvodnju solarne i energije vetra.

izvor: carsifu.my foto: solarbotanictrees.com/

Pročitajte i...