Okončana nemačka pravna rasprava između Daimlera i Nokije

Daimler je pristao da plati Nokiji za korišćenje njenih patenata, završavajući tako spor između tehnoloških i automobilskih kompanija oko honorara za ključne tehnologije.

Nokia, koja svake godine ostvaruje oko 1,4 milijarde evra prihoda od licenci, i proizvođač automobila Daimler tužili su se poslednjih godina na nemačkim sudovima, s mešovitim rezultatima.

Tehničke kompanije žele da proizvođači automobila plaćaju tantijeme(određeni udeo) za tehnologije koje se koriste u navigacionim sistemima, komunikacijama vozila i samovozećim automobilima, ali potonji kažu da bi njihovi dobavljači trebalo da plate umesto toga, što bi moglo smanjiti naknade za nosioce patenata.

Zajednički najavljeni sporazum označava najnoviju pobedu za Nokiju koja je u aprilu postigla dogovor sa kineskim Lenovoom prema kojem će najveći svetski proizvođač računara izvršiti neto uravnoteženje finskog proizvođača telekomunikacione opreme i rešiti sve parnice u toku.

To je usledilo nakon dogovora sa Samsungom prethodnog meseca u kojem se južnokorejska kompanija složila da plaća naknade za svoje tehnologije povezane sa video standardima.

Nokia i Daimler nisu obelodanili uslove ugovora o licenciranju patenata, ali su rekli da će zaustaviti parnicu. Nemački proizvođač automobila do danas nikada nije platio kompaniji Nokia za korišćenje njenih patenata.

Pozdravljamo nagodbu sa ekonomske tačke gledišta i zato što izbegavamo dugotrajne … sporove“, rekao je portparol Daimlera.

 Dogovor je dobra vest za Nokiju, rekao je analitičar Danske banke Mads Rosendal.

Tok prihoda verovatno neće biti značajan, ali će u najmanju ruku biti vrlo stabilan i sa visokom maržom. Takođe, okončanje spora trebalo bi da uštedi priličan iznos pravnih troškova u budućnosti. Prema našem mišljenju, blago je pozitivno za Nokia ,” rekao je.

Kraj spora znači da je zahtev nemačkog suda prošle godine Sudu pravde sa sedištem u Luksemburgu, najvišem u Evropi, za smernice po tom pitanju bio sporan.

Međutim, nemački proizvođač automobilskih delova Continental, koji se zajedno sa Daimlerom, Bury Technologies, Valeom i Galsaltom u vlasništvu Thalesa žalio na Nokia-ine naknade za patente evropskim antitrustovskim regulatorima 2019. godine, rekao je da ne odustaje od svoje žalbe niti pravne borbe u Sjedinjenim Državama.

Zahtevao je od Evropske komisije da utvrdi obavezujući okvir za licenciranje patenata.

Mora se definisati ovaj okvir, inače će se evropske kompanije suočiti sa nepremostivim konkurentskim nedostatkom na budućem tržištu Interneta stvari u poređenju sa azijskim i američkim učesnicima na tržištu“, rekao je u izjavi član odbora Continental-a i šef poslovne jedinice za umrežavanje i informisanje vozila Helmut Matschi.

Audi, Bentley, BMW, MINI, Porsche, Rolls Royce, SEAT, Škoda, Volkswagen i Volvo već plaćaju svoje patente Nokia.

izvor@foto: thehindu.com

Pročitajte i...