Održivi lanac snabdevanja mora imati niske emisije

Sektor transporta čini 80% ukupne trgovine, ali takođe uzrokuje mnogo emisija. Stvaranje održivog lanca isporuke je moguće, evo kako.

Postoji 90.000 okeanskih teretnih brodova koji putuju okeanom širom sveta, teški do 2.300 tona svaki. Ovi brodovi donose maloprodajne artikle do konačnog odredišta, od kompjutera do odeće, hrane do pića. U globalizovano doba, artikli iz fabrika širom sveta mogu se naći na polici vašeg lokalnog supermarketa nakon nekoliko meseci na moru. Procenjuje se da sektor transporta čini oko 80% sve trgovine, ali to ima svoju cenu: Dostava je odgovorna za 18-30% ukupnog svetskog zagađenja azotnim oksidom (Nok) 9% globalnog zagađenja sumpornim oksidom (Sok). Brodarstvo je odgovorno za do 4% svih emisija klimatskih promena. Ali to počinje da se menja.

Biogorivo može smanjiti emisije u brodarskoj industriji

Nemački brodovlasnik, najavio je probno putovanje koristeći biogorivo na Edvine Oldendorfu, od Australije do Vijetnama. Očekuje se da će ovo stvoriti 15% manje emisija u poređenju sa tradicionalnim fosilnim gorivima. „Naša je uloga, kao vodećeg izvoznika žitarica, da preduzmemo neophodne korake za smanjenje emisije ugljenika duž našeg lanca snabdevanja“, rekao je Džejson Krejg, direktor marketinga i trgovine CBH. „Biogorivo je jedna opcija sa niskim udelom ugljenika koja bi mogla biti deo rešenja za smanjenje emisija u brodarskoj industriji.

Brodarstvo donosi trgovinu – i deluje kao čuvar mira

Održivo brodarstvo se ne odnosi samo na životnu sredinu – već i na ljude koji plove na brodovima. Procenjuje se da ima 1.647.500 pomoraca koji se oslanjaju na transport za život, kao i milijarde kupaca koji očekuju da će njihova roba brzo stići do njih. Luka Šangaj na severoistoku Kine najveća je luka u zemlji i najprometnija luka na svetu. Smeštena na kraju delte reke Jangce, luka pokriva 25% kineske međunarodne trgovine. Samo 800 km južno od Šangaja, nalazi se Tajvan. Neki su tvrdili da zbog neposredne blizine Tajvana Šangaju, Kina jednostavno ne može sebi priuštiti invaziju na Tajvan, jer bi to ometalo raspored otpreme i moglo bi dovesti do gubitka ili oštećenja brodova, pored potencijalnog razornog gubitka života. Najgore od svega, kupci i kupci bi počeli da traže negdje drugde, što bi ugrozilo trgovinu i oštetilo kinesku ekonomiju. Sve u svemu, lanac snabdevanja mora da postane održiviji i postoji mnogo načina da se to uradi – lanac snabdevanja će pratiti horizont.

Image by PublicDomainPictures from Pixabay

Pročitajte i...