Održive gume za BMW X5

Održivi pneumatici za BMW X5 Plug-in Hibrid: BMW Group postaje prvi proizvođač automobila koji koristi nove Pirelli gume koje sadrže FSC-sertifikovanu prirodnu gumu i rajon.

BMW Grupa pojačava svoje aktivnosti na polju održivosti, postajući prvi proizvođač automobila u svetu koji je svoje automobile opremio gumama koristeći sertifikovanu održivu prirodnu gumu i rajon, materijal na bazi drveta koji se koristi za jačanje guma. Kompanija će gume od 22 inča prvobitno nabavljati isključivo od kompanije Pirelli, a od avgusta ove godine koristiće ih u BMW X5 xDrive45e Plug-in-Hybrid (potrošnja goriva u kombinaciji: 1,7-1,2 l / 100 km (VLTP) , 2,1-1,6 l / 100 km (NEDC); kombinovana potrošnja energije: 27,7-24,3 kWh / 100 km (VLTP), 25,2-23,5 kWh / 100 km (NEDC); kombinovane emisije CO2: 39-27 g / km (VLTP ), 47-37 g / km (NEDC)). Sertifikacija plantaža gume i složenog lanca snabdevanja prirodnim kaučukom i rajonom odvija se u skladu sa strogim standardima nezavisnog Saveta za nadzor šuma (FSC).

Kao premium proizvođač, težimo da vodimo put održivosti i preuzmemo odgovornost“, rekao je dr Andreas Vendt, član Upravnog odbora BMW AG-a odgovoran za mrežu nabavki i dobavljača. „Posvećeni smo poboljšanju uzgoja prirodne gume i povećanju transparentnosti mreže dobavljača od 2015. Korišćenje guma od sertifikovane prirodne gume pionirsko je dostignuće za našu industriju. Na ovaj način pomažemo u očuvanju biodiverziteta i šuma da bi se suprotstavili klimatskim promenama.“

Prirodna guma je osnovni materijal za mnoge proizvode koje koristimo u svakodnevnom životu, poput čizama i dušeka. Oko šest miliona malih farmera širom sveta odgovorno je za preko 80% svetske proizvodnje prirodnog kaučuka. U takozvanom gumenom pojasu u tropskim regionima vode farme veličine između jednog i dva hektara pod širokim spektrom različitih uslova. Stoga je glavni izazov usaglašavanje jedinstvenih socijalnih i ekoloških uslova rasta sa ovim milionima malih individualnih farmi.

Ubedljivo najveći udeo prirodnog kaučuka koji se uzgaja širom sveta ide u proizvodnju guma. Visoka elastičnost i čvrstoća prirodne gume trenutno je čine nezamenljivom za proizvodnju guma.

Mala etiketa, veliki uticaj

Kao nezavisna organizacija, FSC je poslednjih godina razvio međunarodno priznati i zahtevan standard za sertifikaciju koji se širom sveta koristi za ekološki prihvatljivo, društveno korisno i ekonomski održivo gazdovanje šumama. Organizacija, čiji je poznati logotip već uspostavljen u industriji drveta i papira, takođe primenjuje ovaj standard na proizvode od prirodnog kaučuka.

Nova guma P ZERO ∗ od 22 inča sada je postala prva guma na svetu koja je dobila željenu FSC oznaku. Da bi stekao ovaj sertifikat, Pirelli je prilagodio svoju američku fabriku u Rimu, država Džordžija, za proizvodnju guma od prirodne gume i rajona sa sertifikatom FSC. Odatle se gume isporučuju u pogon BMW Group Spartanburg, udaljen oko 370 km, i postavljaju na BMW X5 Plug-in Hibrid. Zvezdica * u nazivu označava da nova guma ispunjava stroge zahteve performansi BMW Grupe, uključujući posebno nizak otpor kotrljanja i nivo buke.

Giovanni Tronchetti Provera, viši potpredsednik Pirelli-ja za održivost i buduću mobilnost, rekao je: „Pre nego što uopšte stignemo na put, održiva mobilnost započinje sirovinama. Sa prvom gumom na svetu sa FSC sertifikatom, Pirelli još jednom pokazuje posvećenost postizanju sve izazovnijih ciljeva u pogledu održivosti, što svedoči o stalnom radu na inovativnim materijalima i sve najsavremenijim proizvodnim procesima. Nastavljamo da ulažemo u održivi rast naše planete, svesni da je ovo takođe neophodno za budućnost našeg poslovanja.“

Jeremi Harrison, glavni direktor tržišta, FSC International, dodao je: „Nova Pirelli guma sa sertifikatom FSC značajna je prekretnica u nastojanju da se pruže ekonomske, socijalne i ekološke koristi kroz lanac vrednosti prirodne gume. Ovo je veliki korak napred na putu ka održivijem lancu vrednosti prirodne gume, pomažući tako u ublažavanju krčenja šuma i podržavajući borbu protiv klimatskih promena.

Dugogodišnja posvećenost većoj transparentnosti i održivosti mreže dobavljača prirodne gume

Korišćenje prvih guma koje sadrže sertifikovanu održivu prirodnu gumu i rajon u BMW Grupi rezultat je opsežnog zalaganja kompanije u ovoj oblasti. BMW Grupa je 2019. udružila snage sa poznatim proizvođačima guma, nevladinim organizacijama, proizvođačima gume i potrošačima kako bi stvorila Globalnu platformu za održivu prirodnu gumu (GPSNR). Mali poljoprivrednici su takođe predstavljeni u ovoj inicijativi. GPSNR je posvećen poboljšanju socijalnih i ekoloških uslova za uzgoj prirodnog kaučuka i zalaže se za veću održivost. Takođe sprovodi mere za zaustavljanje krčenja šuma i lance snabdevanja transparentnijim. GPSNR trenutno broji skoro 100 članova, koji su odgovorni za oko 50 procenata globalnog tržišta prirodne gume.

Kroz svoje aktivnosti u GPSNR-u i blisku saradnju sa dobavljačima, BMW Grupa neprestano radi na daljem poboljšanju održivosti u lancu isporuke prirodne gume. BMW Grupa pojačava ove aktivnosti i planira da kontinuirano širi svoje izvore guma od prirodno uzgojene prirodne gume.

BMW Grupa već duži niz godina sarađuje sa FSC organizacijom (šifra licence FSC-N002012). Kompanija je odlučila da koristi drvo sa certifikatom FSC u BMW-u i3, koji je prvi put lansiran na tržište 2013. BMW iX koji će se pojaviti kasnije ove godine takođe će imati drvo sa certifikatom FSC. 2017. godine, BMW grupa i FSC zalagale su se za dalji razvoj FSC standarda za uzgoj prirodne gume na Tajlandu.

Održivost je sastavni deo svih aktivnosti kupovine

Nezavisno o ovim merama, BMW Grupa je ugovorno obavezao sve svoje direktne dobavljače da poštuju ljudska prava, poštuju proširene ekološke i socijalne standarde i da uvedu sisteme upravljanja za unapređenje zaštite na radu i zaštitu životne sredine od 2014. To takođe uključuje zaštitu šuma i biodiverziteta . Ovi zahtevi se takođe moraju ugovorno preneti na podizvođače. BMW Group Purchasing se za to ne oslanja samo na ugovorne obaveze, već takođe primenjuje veliki broj dodatnih mera u transparentnom procesu. Filter rizika koristi se za procenu potencijalnih lokacija dobavljača širom sveta i pre poziva za podnošenje ponuda. Sledeći korak je traženje od mogućih dobavljača da u detaljnom upitniku prikažu svoje aktivnosti na održivosti. Spoljni partneri takođe rade sa internim proceniteljima kako bi pregledali odabrane lokacije. Tokom perioda trajanja ugovora, spoljni partneri rade sa internim proceniteljima kako bi proverili usaglašenost sa zahtevima održivosti putem upitnika i revizija. Na ovaj način, BMW Group Purchasing može svake godine nadgledati hiljade lokacija.

Održiva mobilnost sa BMV X5 xDrive45e

BMW Grupa je završila kompletan certifikat o životnom ciklusu CO2 za BMW X5 xDrive45e – od nabavke sirovina, preko lanca snabdevanja, faze proizvodnje i upotrebe, pa sve do reciklaže. Ako se tokom faze upotrebe napuni prosečnim evropskim miksom električne energije, to mu daje prednost od oko 40 procenata u odnosu na BMW X5 xDrive40i. Ako se napuni zelenom snagom, prednost je oko 70 procenata. Domet električne energije iznosi 77-88 kilometara (VLTP).

izvor@foto: evobsession.com

Pročitajte i...