Oceana: Amazon je u 2019. generisao 210 miliona kilograma otpada od plastične ambalaže

Izveštaj objavljen u utorak iz ekološke neprofitne kompanije Oceana osramoćuje Amazon-ovu upotrebu plastične ambalaže, navodeći da je gigant e-trgovine prošle godine proizveo dovoljno otpada da bi 500 puta mogao da okruži svet u obliku svojih vazdušnih jastuka. Čak i dok e-gigant pokreće inicijative visokog profila čiji je cilj smanjenje emisije ugljenika, Amazon je povećao količinu plastike koju koristi u poslednje tri godine, navodi se u izveštaju. Oceana procenjuje da je Amazon bio odgovoran za 210 miliona kilograma otpada od plastične ambalaže u 2019. Izveštaj se zasniva na podacima o tržištu e-trgovine i izveštaju objavljenom u časopisu Science.

Amazon žestoko poriče tvrdnje, pozivajući se na, kako kaže, pogrešnu metodologiju koja precenjuje iznos koji kompanija proizvede – za preko 350%.

Delimo ambiciju Oceane da zaštiti i obnovi svetske okeane i podržavamo smanjenu upotrebu plastike“, rekao je potparol Amazon-a u e-poruci FreightWaves. „Međutim, Oceana je dramatično pogrešno izračunala Amazonovu upotrebu plastike. Od 2015. smanjili smo težinu izlazne ambalaže za više od trećine i eliminisali skoro milion tona ambalažnog materijala.“

Portparol nije komentarisao koliko kompanija zapravo koristi plastičnu ambalažu. Ali pod pretpostavkom da je cifra od 350% tačna, Amazon je i dalje koristio više od 59 miliona kilograma plastične ambalaže u 2019. godini. U intervjuu, viši potpredsednik kompanije Oceana Matt Littlejohn rekao je da, pošto Amazon nije objavio podatke o kompaniji, neprofitna organizacija nije imala drugog izbora već da se osloni na javne podatke. Čak i ako je Oceana precenila obim upotrebe plastike e-prodavca, rekao je, to su i dalje „tone plastike“.

Tokom protekle godine, Amazon je pojačao napore kako bi smanjio uticaj na životnu sredinu svojih različitih poslovnih operacija, najavljujući da će do 2040. godine postati neutralan prema ugljeniku i stvorivši investicioni fond za obnovljive izvore energije i održive tehnologije u industrijskim sektorima vredan dve milijarde dolara.

Ali kako se internet kupovina širi širom sveta, uticaji masovne e-trgovine Amazona na životnu sredinu postaju sve pažljiviji. Prema izveštaju, manje od 1% plastičnog otpada koji generiše Amazon ulazi u reke, jezera i okeane. Ali ako se koriste podaci Oceane, to i dalje predstavlja ekvivalent odbacivanja jednog dostavnog vozila u vrednosti od plastike u vodene puteve svakih 70 minuta, napisali su autori.

Potrošači pokazuju mali apetit za samostalno preduzimanje akcija. Oceana je anketirala kupce Amazon Prime u SAD-u sa pitanjem da li poštuju preporuke kompanije za pronalaženje prodavnica koje će odvoziti njihov otpad od plastične ambalaže. Prema izveštaju, više od 98% ispitanika reklo je da to nisu učinili, kao i da je manje od 2% (1,67%) putovalo posebno kako bi svoju plastičnu ambalažu donelo u prehrambene prodavnice na reciklažu. Oceana zaista daje Amazonu priznanje za udaljavanje od plastike – u Indiji.

29. juna 2020. Amazon India objavio je da je postigao 100% uspešan prelazak sa plastike za jednokratnu upotrebu. Amazon je takođe izvestio da se 40% porudžbina isporučuje u originalnim kutijama, 35% bez spoljne kutije ili drugog pakovanja. E-gigant bi trebalo da preduzme slične korake kako bi smanjio plastiku i ponudio izbore bez plastike širom sveta, savetuju autori izveštaja. Amazon je sa svoje strane rekao da se pogrešne procene kompanije Oceana zasnivaju na upoređivanju udela kompanije u prodaji na mreži sa količinom plastike koja se koristi u određenoj geografiji. Ova metodologija, rekla je kompanija, pogrešno prikazuje Amazonovu plastičnu ambalažu. Ako su pretpostavke studije ispravljene, prema Amazonu, to zapravo sugeriše da kompanija koristi mnogo manje plastične ambalaže od ostalih maloprodaja.

izvor@foto: freightwaves

Pročitajte i...