Noviteti iz Scanie

Vizuelno, novi Scania modeli se gotovo ne razlikuju od svojih prethodnika. Zapravo, samo sa reaktiviranim natpisom “Super” koje novi kamioni sada imaju na rešetki hladnjaka. Podsećanja radi: Scania je koristila ista slova iz ranih 1960-ih na prvim modelima sa turbo punjačem u svojoj seriji 75 u to vreme.

Takođe u trenutnom modelu, „Super“ se odnosi na pogon. Između ostalog, sastoji se od potpuno novorazvijenog šestocilindričnog rednog motora, koji ima samo 12,7 litara zapremine i nazivom „DC13“.

U poređenju sa prethodnim agregatom, pored poboljšanja težine i stabilnosti, sa novim motorom bi trebalo da bude moguća ušteda goriva do osam procenata. Scania svoju termičku efikasnost navodi kao punih 50 procenata, a novi DC13 takođe nudi superlative sa odnosom kompresije od 23:1, što rezultira vršnim pritiscima u cilindrima do 250 bara.

Scania se oslanja na svoj dvostruki SCR sistem, koji već radi na V8 modelima predstavljenim 2020. godine, tako da je novi motor u skladu sa trenutno potrebnim ograničenjima i takođe je opremljen za buduće, dalje evro standarde.

U prvom koraku, prva doza AdBlue se ubrizgava u izduvni gas, koji je još uvek veoma vruć, blizu motora, odnosno direktno iza poklopca kočnice motora. Ovo povećava efikasnost naknadne obrade izduvnih gasova „drastično“, kako to nazivaju Scania inženjeri. Maksimalna vrednost NOk bi trebalo da bude shodno tome niža kada se drugo ubrizgavanje odvija unutar SCR katalizatora. Međutim, Tvin-SCR će verovatno rezultirati znatno većom potrošnjom ureje, zbog čega bi kupci novog DC13 trebalo da izračunaju AdBlue troškove odgovarajuće veće – što nije beznačajan faktor u ovim vremenima. Takođe zato što je AdBlue naknadna obrada zajedno sa filterom za čestice jedini oblik čišćenja izduvnih gasova, kao i kod prethodnog motora, Scania ne koristi recirkulaciju izduvnih gasova unutar motora.

I na strani prenosa, u Scaniji se otkriva nešto novo. Novi Opticruise „G25CM“ dostupan je za dve „početne verzije“ sa 430 i 460 KS, dok verzije sa 500 i 550 KS distribuiraju svoju pogonsku snagu preko snažnijeg „G33CM“. Oba menjača imaju dodatnu overdrive funkciju koja je takođe bila dostupna u kombinaciji sa prethodnim motorom. Overdrive se aktivira na ravnoj stazi i smanjuje brzinu na skoro 900 obilazaka, čime se štedi mnogo goriva. U podnožju nagiba, softver menjača odmah prelazi sa overdrive na direktno prevedenu 12. brzinu, što bi dodatno trebalo da poveća efikasnost na usponima.

Nova zadnja osovina sa nižim trenjem, koju Scania isporučuje sa osam različitih odnosa, najbržim sa odnosom od 1,95:1, takođe bi trebalo da smanji potrošnju. Postoji i nešto novo sa rezervoarima: Scania je nedavno postavila pumpu za gorivo, dizel filter i separator vode direktno na prednji deo rezervoara. Tu je i nova sabirna posuda maksimalne veličine 22 litra. Na ovaj način gorivo uvek dospeva u vodove bez mehurića vazduha, ali pre svega, zajedno sa takođe novim dizajnom rezervoara za dizel, koji mogu da prime između 165 i 700 litara, zavisno od izbora kupca, upotrebljiva količina goriva u rezervoaru se može optimalno koristiti. To je zato što rezerva goriva unutar rezervoara može biti znatno manja bez rizika od usisavanja vazduha u sistem.

Skanijini programeri su se takođe pobrinuli za šasiju. Iza novog naziva „Mach“ (šasija modularne arhitekture) stoji koncept fleksibilnog okvira koji je prvenstveno namenjen da ga karakteriše novi raspored rupa, koji ima za cilj da olakša Scaniji-i da implementira posebne zahteve kupaca.

izvor&foto: verkehrsrundschau.de

Pročitajte i...