Novi zaposleni u DB Schenker

DB Schenker ima novog četvoronožnog radnika. Eda, sedmogodišnji pas, pomaže u otkrivanju eksploziva u paketima na međunarodnom aerodromu u Frankfurtu. On je jedan od psećih pomagača koji obavljaju važan zadatak na aerodromu pod vođstvom Svena Vendlinga.

Edda i njene četvoronožne kolege mogu da otkriju eksploziv za nekoliko sekundi. Čulo mirisa psa je jedinstveno, tako da može efikasno da utvrdi da li je slična pretnja prisutna u paketu. Kada pas tragač počne da radi, svi viljuškari će se zaustaviti. Njuškanje je veoma iscrpljujuće, tako da psi ne smeju da rade duže od 30 minuta. Ako treba proveriti još paketa, vodič dovodi drugog obučenog psa da nastavi posao.

Iako se u tovarnom delu aerodroma u Frankfurtu na Majni nalazi rendgen aparat koji proverava pošiljke, njegova aktivnost je ograničena. Rendgenski zraci ne mogu da prođu kroz debeli čelik ili druge guste materijale kao što su motori. Takav teret mora da proverava samo osoblje aerodroma pomoću detektora eksploziva, što obično oduzima dosta vremena i veoma je skupo.

„Pre nego što psa pustimo na teret, moramo da proverimo da li u njemu nema ništa što bi ga ugrozilo ili smetalo pri radu. Zatim oni i rukovalac dolaze do otvorenog tereta koji zajedno pregledaju. Proveravaju nekoliko pošiljki za nekoliko minuta. Čulo mirisa psa je toliko dobro da može da razlikuje nekoliko vrsta eksploziva, od konvencionalnih preko laboratorijskih do vojnih“, objašnjava proces Sven Vendling iz DB Schenker. Aerodromsko čvorište u Frankfurtu je najveće avio kargo čvorište kompanije DB Schenker na svetu. Ovde se dnevno obradi oko 100 tona tereta. U roku od 24 sata ovamo stigne 250 do 300 kamiona. Za početak, Sven će raditi sa svojim psima dva puta dnevno, pet dana u nedelji. Ukoliko bude veća potražnja za ovom uslugom, Eddi i njenim četvoronožnim kolegama biće produženo radno vreme.

izvor&foto: transport-logistika.cz

Pročitajte i...

Leave a Comment