Novi Renault Master

Renault je prodao preko 3 miliona Master kombija od 1980. godine.

Bogata istorija i uspeh ovog modela tokom ovih 40 i više godina i tri generacije svrstavaju ga u dugogodišnjeg lidera u svojoj kategoriji u Evropi. Renault Master kombiji su na putevima u više od 50 zemalja, uključujući nekoliko u Južnoj Americi od 1990. godine. Četvrta Renault Master generacija se oblikuje kako bi proširila svoj uspeh.

UNUTRAŠNJI DIZAJN

Unutrašnji univerzum visokog kvaliteta novog Renault Master-a je blizak onome u putničkim vozilima. Komandna tabla u obliku slova S okrenuta ka vozaču doprinosi prostranosti unutra. Materijali su elegantni, a ekran od 10 inča – koji je standardan u celoj liniji – dodaje vizuelno prijatan dodir visoke tehnologije. Tamna presvlaka pojačava osećaj poput čaure u ultramodernom kokpitu. Volan je iz kolekcije putničkih vozila i možete podesiti njegovu visinu i dubinu kako biste pronašli tačan položaj za sebe. Automatske verzije sada imaju poluge menjača na volanu, otvarajući još više prostora na centralnoj konzoli.

135 litara ukupnog skladišnog prostora – povećanje od 25% – svrstava ovu generaciju kao lidera na tržištu. Sve što vam je potrebno će stati u kokpit novog Renault Master-a: u jednom od mnogih pregrada na instrument tabli, bočnim držačima za čaše, fiokama pretinca za rukavice, otvoru na plafonu kabine i dva nivoa za odlaganje na vratima.

Novi Renault Master se bez napora pretvara u kancelariju na točkovima. Zadnji deo srednjeg sedišta se preklapa u sto, u bazi se nalazi utor za skladištenje laptopa, a tu su i USB-C portovi za napajanje uređaja. Svaki detalj je namenjen za intenzivnu svakodnevnu upotrebu. Neabrazivne i čvrste ivice sedišta obložene TEP-om, na primer, olakšavaju ulazak i izlazak iz kombija – i izgledaće besprekorno kako se meseci pretvaraju u godine. Veliki izbor sedišta uključuje varijante vešanja i okretanja, pojedinačna sedišta i tri vrste klupa (dve tkanine i jedna TEP).

SPOLJAŠNJI DIZAJN

Zapanjujući dizajn novog Renault Master-a dodaje snažnu ličnost, dopadljiv izgled i moderan osećaj svakodnevnim obavezama svakog profesionalca. I rođen je da napiše sledeće poglavlje u priči o uspehu Master-a.

Ovaj kombi takođe zrači pouzdanošću, izdržljivošću i bezbednošću. Njegovo masivno lice u velikoj meri objašnjava njegovo uvučeno držanje. I uključuje Renaultov novi logo i izuzetno velika full-LED prednja svetla u prepoznatljivom nizu u obliku slova C oko zadivljujuće rešetke. Umetak u obliku slova U ispod rešetke može biti zrnasto crn ili, na visokom kraju linije, iste boje kao telo. Kupci imaju izbor od 7 standardnih boja karoserije i preko 300 specijalnih nijansi.

Proporcije su pažljivo fino podešene kako bi se postigao pravi balans za svaki tip tela. Zadnji deo je uži da bi se optimizovala aerodinamika, ali su zadnji otvor i prostor za teret ipak izuzetno veliki. Zadnji prozor je asimetričan – tipična Master karakteristika – a zadnja svetla imaju prepoznatljiv uzorak u obliku slova C poput onih na prednjoj strani.

Mnogo je posla uloženo u uočeni kvalitet i čvrstinu. Činjenica da je svaka bočna ploča jedan deo, na primer, doprinosi čvrstom izgledu – posebno u dužim verzijama – i dodatno su čvrste tako da se neće iskriviti. Uočeni kvalitet u tovarnom prostoru je takođe veći, sve do iskošenja, ojačanja i drugih detalja.

AERODINAMIČKI DIZAJN POVEĆAVA ENERGETSKU EFIKASNOST

Izuzetna količina posla koji je uložen u aerodinamiku novog Renault Master-a stavlja njegovu efikasnost na vrh svoje klase, bez obzira na energiju koju koristite. Njegov Sck je za više od 20% niži, i znatno ispod onog prethodne generacije i svih trenutnih rivala.

Pomogli su i najmanji detalji: hauba je kraća, vetrobran je dalje napred i nagnut, retrovizori, usisni kanali u braniku i nagibu krova su aerodinamični, a zadnji deo je uži. A oštrija aerodinamika je takođe poboljšala akustični komfor u kokpitu.

Pošto je vozilo preveliko za aerotunel koji Reno obično koristi, u Saint-Cyr-u su studije aerodinamičkog razvoja sprovedene korišćenjem modela veličine 83%. Kombiji pune veličine su zatim testirani u tunelu izgrađenom za procenu aerodinamike aviona.

Sav ovaj rad je poboljšao efikasnost na veoma stvarne načine. Emisije CO2 novog Renault Master-a su znatno niže za 39 g/km, a sada ispod granice od 200 g/km. Njegova izvanredna aerodinamika takođe je značajno niža potrošnja u električnim verzijama uz poboljšanje od 20% u odnosu na trenutni Master.

MULTI-ENERGETSKA PLATFORMA

Bez obzira na pogonski sklop koji odaberu, kupci Novog Renault Master-a će voziti najefikasnije vozilo u svojoj kategoriji (u novembru 2023.). Ovo će smanjiti njihove operativne troškove, a njihova kombi vozila će moći da nose veći teret (do 2 tone).

Sve verzije su izgrađene na istoj montažnoj liniji, što pruža veliku fleksibilnost za obradu zahteva za prilagođavanje. Novi Renault Master je jedino vozilo u svojoj klasi koje se proizvodi u Francuskoj: tri energetske verzije i sva karoserija potiču iz iste linije u Batiju (blizu Meca, u istočnoj Francuskoj). Pogonski agregati i menjači se proizvode u Francuskoj, baterije se sklapaju u Francuskoj, a 84% dobavljača se nalazi u Francuskoj.

Diesel Blue dCi

Četiri Diesel Blue dCi pogona, koji isporučuju 105, 130, 150 ili 170 KS, dostupna su sa novim Masterom. Oni troše znatno manje (1,5 litara manje na 100 km u proseku) i ispuštaju manje CO2 (39 grama manje po km, ispod 200 grama po km). Prenosom se može upravljati konvencionalnim ručnim menjačem ili posebno efikasnim novim automatskim EAG9 menjačem sa 9 brzina.

ELEKTRIČNA VERZIJA

Potpuno električne nove verzije Renault Master pogonjene su motorom od 96 kW ili 105 kW, koji u oba slučaja isporučuje 300 Nm obrtnog momenta. Prvi radi na bateriji od 40 kWh i ima domet od 180 km WLTP, a drugi na bateriju od 87 kWh sa više od 410 km WLTP dometa.

Kao rezultat toga, novi Renault Master može da se pohvali rekordnom nosivošću (1.625 kg u kombiju za koji je potrebna vozačka dozvola B-kategorije), dometom (više od 410 km WLTP) i vučnim mišićima (2,5 tone). Njegova potrošnja ostaje razumna, na WLTP standardizovanih 21 kWh/100 km sa velikom baterijom od 87 kWh, zahvaljujući sistemu upravljanja toplotom baterije. Brzo punjenje od 130 kW DC dodaje 229 km dometa za 30 minuta. Kućni punjač od 22 kW dopunjava bateriju sa 10% na 100% za nešto manje od 4 sata.

POGON NA VODNIK

Novi Renault Master je takođe dizajniran da ubuduće ugradi vodonični H2-Tech motor i gorivnu ćeliju.

TEHNOLOGIJA

JEDINSTVENI SISTEM KOČENJA

Novi sistem dinamičke kontrole kočenja sa servo potpomognutim kočenjem u novom Renault Master-u održava efikasnost kočenja i osećaj pedale isti bez obzira na težinu kombija. Takođe brže pokreće sistem automatskog kočenja u slučaju nužde (vreme odgovora je podeljeno sa dva) i poboljšava regeneraciju, proširujući domet električnih vozila.

20 SISTEMA ZA POMOĆ VOZAČU

Novi Renault Master-ov set od 20 sistema za pomoć vozaču maksimizira bezbednost za ljude u njemu i oko njega. Njegove aktivne bezbednosne funkcije su u stanju visoke pripravnosti i uključuju bočnu stabilnost, automatsko kočenje u slučaju nužde i sisteme za pomoć pri stabilnosti prikolice. I dolazi sa inteligentnom pomoći za brzinu, koja pomaže vozaču da ostane unutar ograničenja brzine.

V2Ks FUNKCIONALNOSTI U ELEKTRIČNIM VERZIJAMA

Novi Renault Master kombiji će uključivati mogućnosti od vozila do utovara (V2L) i od vozila do mreže (V2G). To uključuje punjenje drugih uređaja iz utičnice u kokpitu ili utovarnom delu, kao i adaptere za uključivanje električnih alata, računara i drugih uređaja u utičnice punjača. Takođe možete da napajate prilagođene delove karoserije (hladni odeljci, automatska vrata prtljažnika, sistemi dodatnog grejanja ili klimatizacije, itd.) direktno iz baterije.

Novi Renault Master će takođe moći da napaja energiju iz svoje baterije u mrežu (V2G) koristeći dvosmerni punjač.

SVE NAJNOVIJE POVEZIVANJE

Novi Renault Master je kombi sa digitalnim izvorima i fabrički je opremljen svim funkcijama za poboljšanje njegovih performansi. Multimedijalni sistem OpenR Link – najintuitivniji na tržištu – dolazi kao standard sa svakim modelom. Uključuje ekran od 10 inča i žičane i bežične Android Auto i Apple CarPlay veze za repliciranje ekrana pametnog telefona. Ovaj sistem je takođe pametan i skalabilan: vremenom će se razvijati da bi obuhvatio nove funkcionalnosti, sa besplatnim bežičnim ažuriranjima (poput ažuriranja pametnog telefona) za više od 20 kalkulatora, tokom 5 godina.

OSNOVE LCV SLEDEĆEG NIVOA

Novi Renault Master će biti lansiran sa kompletnom linijom koja pokriva sve profesionalne zahteve. Sastojiće se od 40 silueta u rasponu od 11 do 22 kubna metra, sa 40 mm širim otvorom na kliznim bočnim vratima i 100 mm dužim prostorom za teret – najdužim u kategoriji. Njegova veća nosivost, dužina, širina i zapremina čine ga idealnim kombijem i redefinišu udobnost u svojoj klasi.

Na raspolaganju je 20 baza za konverziju iz proizvodnih pogona, gde radionice mogu direktno da obrađuju brojne izmene (dodavanje kipera, produbljivanje kokpita, dodavanje zapremine, itd.). Ovaj katalog fabrički montiranih kompleta takođe skraćuje vreme obrade i pojednostavljuje transportnu logistiku.

Kraće međuosovinsko rastojanje i redizajnirana prednja osovina obezbeđuju manevrisanje bez presedana, uključujući izvanredan 1,5 metar kraći prečnik okretanja. Novi Renault Master podiže upravljanje u gradovima na nove visine pogodnosti. Kupci čak mogu da izaberu verziju L3 za gradsku vožnju (L2 je osnovno vozilo, L3 je dostupan sa pogonom na prednje i zadnje točkove, a L4 ima pogon na zadnje točkove).

Kao i kod svih električnih vozila u asortimanu, Novi Master uključuje elemente Renoovog prvog programa za ljude, dizajniranog da pomogne timovima hitne pomoći da intervenišu na vozilu u slučaju nesreće:

QR kod za vatrogasce je integrisan u karoseriju kako bi ih vodio što je brže moguće u njihovom reagovanju;

pristup vatrogascu omogućava da se visokonaponska baterija napuni električnim verzijama kako bi se izbegao svaki rizik od izbijanja požara;

SD prekidač isključuje akumulator kako bi se radovi na vozilu mogli obavljati potpuno bezbedno;

Baterija je smeštena u poseban, ojačan okvir koji je štiti od svih vrsta udara.

Novi Renault Master, koji će biti dostupan od proleća 2024. godine, dizajniran je da ide dalje, nosi više i košta manje. To je savršeni multi-energetski Aerovan nove generacije.

izvor&foto: media.renault.com

Pročitajte i...