Novi Peugeot E-5008

Novi Peugeot E-5008 postavlja nova merila postajući jedini potpuno električni SUV koji nudi prostor za 7 putnika i električni domet do 660 km.

Koristeći koristi od baterije proizvedene u Francuskoj, C-SUV segment E-5008 ima Panoramic i-Cockpit sa visokotehnološkom atmosferom unutra. E-5008 pokazuje fleksibilnost Stellantisove STLA Medium platforme i prvi je model koji ima koristi od proširene konfiguracije.

Međuosovinsko rastojanje od 2,90 metara je posebno izdašno, što ga čini veoma prostranim, sa ukupnom dužinom od 4,79 metara. Da bi se proizvodio isključivo u fabrici Sochauk, E-5008 ima ACC baterije proizvedene u gigafabrici u Francuskoj (Douvrin). Pokriven je garancijom do 8 godina/160.000 km, što je najduže od svih evropskih brendova. E-5008 će se naći u prodaji na jesen 2024. godine.

Asortiman će ponuditi dve verzije, Allure i GT, sa tri paketa opcija za lak izbor i tri elektromotora (210 KS, 230 KS dugog dometa i 320 KS Dual Motor na 4 točka), kao i dva elektrifikovana pogona, 48 V hibrid ( 136 KS) i Plug-In hibrid (195 KS).

Za punjenje jednosmernom strujom, preko superpunjača, utikač Mode 4 novog E-5008 prihvata snagu do 160 kW. Ovo omogućava da se nadoknadi pređenih 100 km  za 10 minuta i da se napune baterije sa 20% na 80% za 30 minuta.

U međuvremenu, rešetka je istaknuta tankom, elegantnom crnom trakom koja obavija ceo prednji deo E-5008 i ima ultra-kompaktne LED farove na svim verzijama. E-5008 GT standardno dolazi sa Peugeotovom novom Pixel LED tehnologijom. Automatski prilagođava farove uslovima u saobraćaju, održavajući optimalno osvetljenje bez ometanja drugih učesnika u saobraćaju.

U novom Panoramic i-Cockpitu, head-up displej i veliki centralni ekran osetljiv na dodir su sada integrisani u zakrivljeni panoramski ekran sa jednim panelom visoke definicije od 21 inča koji se proteže od leve strane kontrolne table do centralne konzole.

Ovaj panoramski ekran zaista lebdi iznad kontrolne table. Ambijentalno LED osvetljenje ispod ekrana naglašava „lebdeći“ efekat. U Allure verziji E-5008, novi Peugeot i-Cockpit standardno dolazi sa dva digitalna panela od 10 inča na jednom nosaču, sa istim plutajućim efektom kao i panel od 21 inča. Verzija Allure nudi funkciju bežičnog preslikavanja (Apple CarPlay/Android Auto).

Sa sistemom Drive Assist Plus 2.0, E-5008 olakšava vozačevo radno opterećenje na putevima sa više traka kao što su autoputevi.

– Prilagodljivi tempomat sa funkcijom Stop & Go i pomaže u održavanju položaja u traci: upravlja upravljanjem i brzinom novog E-5008 kako bi ga održao u traci i brzinom koju je prethodno odredio vozač.

– Poluautomatska promena trake: pomaže vozaču pri promeni trake, u potpunoj bezbednosti. Jednostavno aktivirajte pokazivač pravca i pritisnite dugme “OK” na volanu i sistem će vas usmeriti u željenu novu traku.

– Preporuka unapred za brzinu: detektuje bilo kakvu promenu u ograničenju brzine čitanjem putnih znakova i prikupljanjem informacija sa povezanog navigacionog sistema predlaže vozaču da u skladu sa tim prilagodi postavku Adaptive Cruise Control. Ako se detektuje kiša, uređaj odmah predlaže smanjenje brzine u skladu sa ograničenjima brzine, na primer, sa 130 km/h na 110 km/h na autoputu.

Ovi sistemi poluautonomne vožnje zahtevaju validaciju vozača. Senzori obezbeđuju da vozač uvek drži ruke na volanu.

izvor&foto: carsifu.my

Pročitajte i...