Novi pametni sistem za proveru pritiska u gumama

Holanđani testiraju sistem koji proverava pritisak u gumama kamiona tokom vožnje. Do sada je rezultat takvog testa bio prikazan na ekranu iznad puta. Međutim, sada vozači takođe mogu primati obaveštenja na svoj telefon.

Prema studiji sprovedenoj u Holandiji 2018. godine, više od 40% nesreća u kojima su učestvovali kamioni odnosilo se na kvar guma – bilo zbog habanja guma ili neadekvatnog pritiska. Prenizak pritisak doprinosi prekomernom nakupljanju toplote, što negativno utiče na prianjanje gume i povećava put kočenja.

U Holandiji se već neko vreme radi na uvođenju inteligentnog sistema na putevima širom zemlje, koji će meriti pritisak u točkovima bez potrebe za zaustavljanjem kamiona. Krajem prošle godine takvo rešenje je instalirano u testne svrhe na putu N-279, u blizini Erpa. Do nedavno su vozači koji su vozili kamione sa nedovoljnim pritiskom u gumama bili obaveštavani o tome porukom prikazanom na ekranima iznad puta.

Trenutno, kamiondžije takođe mogu primati obaveštenja na telefon putem posebne aplikacije – Be-Mobile Truckmeister. Potrebno je samo da se registrujete u aplikaciji i povežete sa brojevima registracije vozila.

Prema holandskim medijima, sistem je od početka testova u proseku detektovao neadekvatan pritisak u gumama u približno 15 kamiona dnevno. To pokazuje da je problem i dalje presudan za bezbednost na putevima.

izvor: trans.info

Image by Steve Buissinne from Pixabay

Pročitajte i...