Novi najduži kamion ikada napravljen u fabrici TATRA TRUCKS

Novo vozilo za transport navojnih šipki dužine preko 24 metra u probnom je radu od oktobra u kompaniji Liberty Ostrava, čeličani koja je deo multinacionalne GFG Alliance grupe. Kamion je jedinstven, jer je to najduže vozilo u više od 170 godina dugoj istoriji kompanije TATRA TRUCKS. Posebne modifikacije TATRA šasije je prema sopstvenom tehničkom dizajnu izvršila kompanija Partner Ipek, koja je i tradicionalni distributer TATRA vozila.

Potražnja za nabavkom specijalnog vozila javila se u kompaniji Liberty Ostrava, kada je početkom prošle godine odlučeno da se finalna prerada navojnih šipki i njihovih dodataka izmesti iz Luksemburga u grad Ostravu (Češka). Cilj je bio da se poveća udeo proizvodnje sa visokom dodatom vrednošću. Vozilo je, zajedno sa drugim tehnologijama, poput specijalnih testera, bilo deo investicije u ukupnom iznosu od 90 miliona kruna.

Šipke finalne dužine do 24,2 metra , valjaju se u našoj srednjoj valjaonici, i dalje će se prerađivati u servisnom centru Ostravi, ali smo sada za njihov transport između ove dve operacije, naručili jedinstvenu konverziju TATRA kamiona, jer standardni kamioni obično prevoze maksimalne dužine proizvoda od 13,6 metara“, objasnio je Pavel Suchanek, šef centra za navojne šipke Liberty Ostrava.

Šasiju za jedinstveni kamion TATRA ukupne dužine 25,3 metara isporučila je kompanija TATRA Trucks, a Kamil Koštal, direktor marketinga TATRA Trucks, tim povodom je rekao: „TATRA se tradicionalno smatraju vozilima za teške terene i uslove, ali u ovom slučaju je korišćena još jedna jedinstvena karakteristika TATRA vozila: šasija sa okosnom cevi, sa mogućnošću izrade kamiona za različita duga opterećenja. Liberti Ostrava, kao jedna od najvažnijih metalurških kompanija u Češkoj, za nas je referenca za kupce, a novi kamion je primer da su TATRA vozila zaista pogodna za različite uloge.

Najduže TATRA vozilo u istoriji ima originalnu TATRA šasiju sa nezavisnim poluosovinama i opremljeno je vazdušnim hlađenjem, osmocilindarskim TATRA motorom snage 300 kW i Allison automatskim menjačem. Pogon vazdušnih osovina je 14×8, prve četiri su pogonske, dve prednje i tri zadnje su kontrolisane. Ovo omogućava kamionu vanstandardne dužine da prolazi kroz krivine na unutrašnjim putevima preduzeća. Vozilo ispunjava sve parametre za rad na putevima, ali nema indicija da će se koristilo van područja topionice.

*izvor&foto: tatratrucks.com

Pročitajte i...