Novi Ford Transit Custom pomaže da se izbegnu nesreće sa „vratima“

Kombiji igraju sve važniju ulogu u našim gradovima, delom zbog sve većeg broja paketa koji se isporučuju. Ali navigacija prometnim, gradskim putevima može biti izazov za vozače dostavljače koji mogu napraviti i do 200 izlazaka dnevno tokom novogodišnjeg i božićnog perioda.

Do incidenata „otvaranja vrata“ može doći kada vozači otvore vrata svojih vozila, a da ne primete da im se približavaju bicikli, skuteri ili motocikli.

Sada se Ford nada da će pomoći u smanjenju rizika od nesreća na vratima i pomoći da putovanja budu bezbednija kroz uvođenje inovativne tehnologije upozorenja na izlaz.

Potpuno novi Ford Transit Custom može biti opremljen upozorenjem o izlazu. Radarski i eksterni senzori pomažu da se identifikuje kada vrata koja se otvaraju mogu izazvati sudar sa učesnikom u saobraćaju u prolazu i aktiviraju se LED indikatori na retrovizorima, kao i upozorenje na instrument tabli.

Da bi se izbeglo nepotrebno aktiviranje, sistem radi samo kada drugi učesnici u saobraćaju pređu brzinu od 7 kilometara na sat. Vozači i njihovi putnici mogu ručno da zamene ovu funkciju u hitnim slučajevima.

Potpuno novi Transit Custom je nedavno proglašen Međunarodnim kombijem godine 2024. (IVOTY) i najnovija je verzija evropskog najprodavanijeg kombija od jedne tone. Upozorenje o izlazu radi na obe strane vozila. Ovo može biti korisno u slučajevima kada vozač ili drugi putnici izlaze iz vozila sa suvozačkih vrata, a biciklisti su možda na trotoaru ili biciklistička traka ide paralelno sa putem.

Tehnologija je takođe dostupna na potpuno novom Tourneo Custom multiaktivnom vozilu, za koje se zaštita proteže na putnike koji izlaze kroz zadnja bočna klizna vrata. Upozorenje o izlasku će takođe biti prošireno na novi električni Explorer crossover i novi Mustang, a očekuje se da će doći i na druga Ford vozila 2024. Nezavisni bezbednosni organ Euro NCAP uzima u obzir bezbednosne funkcije kao što je upozorenje o izlazu kada dodeljuje ocene vozila.

Hans Šep, generalni direktor Ford Pro, Evropa, prokomentarisao je: „Kombiji su žila kucavica naših gradova. Znamo da odlaganje stotina paketa dnevno može biti teško i zahtevno za vozače dostavljača – posebno u ovo doba godine. Nudeći Exit Warning na potpuno novom Transit Custom, cilj nam je da učinimo putovanja bezbednijim za vozače Ford Pro i druge učesnike u saobraćaju.”

info&foto: fleet.ie

Pročitajte i...