Novi eSprinter sa dometom od 440 km

Mercedes-Benz je pokrenuo prodaju električnog kombija eSprinter nove generacije, koji se već može pohvaliti parametrima za prigradski i međugradski prevoz.

Prva generacija električnog kombija Mercedes-Benz eSprinter predstavljena je 2019. godine, a naslednik je otkriven prošle godine. Glavni zahtev tokom razvoja bio je proširenje dometa, što je uglavnom postignuto ugradnjom veće vučne baterije. Po prvi put, eSprinter je dobio tri veličine vučne baterije. Električna zadnja osovina novog eSprintera nudi kupcima prednosti u pogledu dužine vozila, maksimalne bruto težine (do 4,25 tona), sile vuče (do 2 tone) i zapremine tereta (maksimalno 14 m³). Kupac ima izbor između dve verzije performansi sa 100 kW (136 ks) ili 150 kW (204 ks).

Novi eSprinter je pokazao svoju efikasnost tokom probne vožnje, u kojoj je predserijsko vozilo sa najvećom baterijom od 113 kWh završilo putovanje od 475 kilometara od Štutgarta do Minhena i nazad sa jednim punjenjem. Električni domet izračunat na osnovu simulacije zasnovane na VLTP ciklusu biće do 440 km. Prema simulacijama zasnovanim na VLTP urbanom ciklusu, moguć je domet do 530 km pri vožnji u urbanim sredinama.

Baterijske ćelije su zasnovane na sastavu LFP (litijum gvožđe fosfat). Po principu „vozite predvidljivo i štedite energiju“, informacije sa radara, kamere i navigacije su povezane u mrežu, a oporavak energije se automatski prilagođava situaciji u realnom vremenu.

Kao i svi Mercedes-Benz električni kombiji, novi eSprinter može da se puni i naizmeničnom i jednosmernom strujom. Ugrađeni punjač može da se puni jednosmernom strujom snage do 115 kW, osnovna naizmenična struja dostiže maksimalnu snagu od 11 kW.

Za kupce to konkretno znači da se baterija kapaciteta 56 kWh može napuniti od 10 do 80% za približno 28 minuta u slučaju brzog punjenja, najveća baterija upotrebljivog kapaciteta 113 kWh se puni za približno 42 minuta.

Digitalna usluga Mercedes me Charge dostupna je i za novi eSprinter, pružajući korisnicima pristup jednoj od najvećih javnih mreža za punjenje u Evropi sa oko 600.000 punjača, uključujući evropsku mrežu za brzo punjenje Ionity.

Mercedes-Benz korisničko iskustvo

Na kraju, ali ne i najmanje važno, i eSprinter i Sprinter modeli će biti standardno opremljeni multimedijalnim sistemom najnovije generacije MBUX (Mercedes-Benz User Experience) sa ekranom od 26 cm (10,25 inča). Može se pohvaliti bržom računarskom snagom i poboljšanom navigacijom u meniju, a inovacija je integracija u inteligentni navigacioni sistem (navigacija sa električnom inteligencijom) za električne automobile sa aktivnom kontrolom dometa i cloud servisima i aplikacijama. Nova MBUX generacija takođe pruža daleko veće mogućnosti povezivanja.

Nova generacija eSprintera se već može naručiti, nudi se u dve visine i dužine karoserije i do sada sa najmanjom (56 kWh) i najvećom (113 kWh) baterijom, a uskoro će je slediti srednja verzija kapaciteta od 81 kWh.

izvor&foto: transport-logistika.cz

Pročitajte i...