Novi „e-Yugo“ za novo doba

Koncept automobila nedavno se pojavio na platformi Behance, a koja je uzbudila duhove, ne samo na području naše bivše države, već i u ostatku automobilskog sveta.

Naime, tamo se pojavio niz iscrtavanja koji prikazuju modernizovanu verziju automobila Zastava Yugo u obliku koji bi odgovarao današnjem vremenu. Dizajner iz Severne Makedonije Dejan Hristov odgovoran je za iscrtavanje novog „e-Yuga“.

Osim što je dizajnirao električnu reinkarnaciju legendarnog Yuga, postavio ga je i ispred poznatih monumentalnih spomenika širom bivše Jugoslavije, kako bi istaknuo karakter i nasleđe ovog brenda. Prema njegovoj zamisli, ako bi neko proizvodio ovakav automobil, on bi danas imao potpuno električni pogon, cena bi bila u donjem segmentu (kao što je nekada bio originalni Yugo), a ciljala bi “široke narodne mase”.

Hristov kaže da njegov projekat ni na koji način nije povezan sa originalnom kompanijom, ali je to hobi projekat. Ali prema nekim najavama, namerava da to pokuša da pretvori u preduzetnički poduhvat. On će predstaviti “novi e-Yugo” srpskim vlastima i napomenuo je koliko bi bilo zanimljivo uključiti Rimac automobile, Stellantis, koja ima fabriku u Kragujevcu, ili Renault, Dacia ili trećeg kineskog proizvođača električnih vozila – verovatno u nadi da će neki od njih imati bolje sisteme kontrole kvaliteta nego što je Zastava imala u prošlom veku.

Što se tiče izgleda, jasno je da potpis dizajnera prati original po obliku i funkciji. Sa profila i sa zadnje strane, Yugo je i dalje prepoznatljiv, iako ga u ovoj verziji krase čistije linije, nešto zaobljeniji uglovi, LED svetla i sve ono što današnji automobil mora imati.

izvor: autonet.hr

foto: behance.net

Pročitajte i...