Novi DAF ima najveću kabinu u Evropi – evo šta ćete pronaći unutra

Kako DAF Trucks s ponosom navodi, nova kabina XG + najveća je kabina dozvoljena u Evropi, tako da će neki vozači prirodno biti znatiželjni šta ovaj dodatni prostor može značiti za njihovo iskustvo u vožnji.

Sa zapreminom od 12,5 m3, DAF XG + ima 14% veću zapreminu od trenutne DAF XF Super Space Cab.

„Nova kabina stvara neviđeni opseg podešavanja sedišta i stuba upravljača, a sedišta vozača i suvozača mogu se okretati u opuštajući položaj“ – navode u DAFu.

Pa, da vidimo kako je kompanija iskoristila taj dodatni prostor!

Prošle srede, DAF je plasirao video kamiona i izabrao međunarodnog vozača kamiona po imenu Hannah za prezentaciju unutrašnjosti kabine. U klipu, Hannah prvo odlazi na vozačevo mesto kako bi se prikazala različita podešavanja koja nudi. Slično tome, upravljač se može podesiti iz praktično horizontalnog u vertikalni položaj.

Hannah zatim izvlači DAF-ov „čuveni“ uvlačni sto, za koji se kaže da je veći nego ikad ranije.

Ormarići iznad glave takođe pružaju prostor za stvari vozača, a ispod kontrolne table nalazi se otvoreni odeljak sa držačima za čaše i fiokom.

Kad smo već kod šoljica, moglo bi se pomisliti i na hranu i piće. Demonstracija pokazuje da frižider kamiona može da primi dve boce od 1,5 litre koje stoje udobno i uspravno. Korisnici društvenih mreža sa sokolovim očima, primetili su da flaša na video snimku izgleda kao da je možda votka. Međutim, DAF nas uverava da je bočica u stvari puna vode Chaudfontaine.

Dalje, kada su u pitanju kreveti u kamionima nove generacije, svi imaju dužinu od 222 cm. U predstavljenim XG i XG +, krevet je uvek širok 80 centimetara sa odvojenim nadvojem.

Naslon za glavu je takođe podesiv – poput kreveta u bolnici ili, usudimo se reći, stomatološke fotelje.

Za poboljšanu udobnost, na krevetu je ugrađena nova pozadinska zidna ploča sa koje vozači mogu upravljati ozvučenjem, klimom, prozorima i krovnim otvorom.

Zadnja ploča takođe ima režim nadzora, tako da vozači mogu da vide šta se događa oko kamiona iz kabine.

*izvor: trans.info; foto: pixabay.com/daf.com ; video: youtube.com

Pročitajte i...