Nova luka za vodonik u Nemačkoj

Na severu Nemačke biće napravljena namenska luka koja je zajednički projekat grada Geesthacht u Schlesvig-Holsteinu i različitih partnera iz industrije i naučne zajednice.

Vasserstoffhafen (luka za vodonik) treba da bude završen 2025. godine i uključivaće bunker stanicu na vodonik gorivo za unutrašnje brodove, istraživačku stanicu za Helmholtz Zentrum Hereon i DLR Institut za pomorske energetske sisteme, te pristanište za planirano istraživačko plovilo DLR. Služiće kao regionalni distributivni centar za vodonik za transformativne industrijske procese.

Partneri na projektu su Hamburška lučka uprava, Shell, Vattenfall, hiSolutions, Dettmer Reederei i ECap Marine. Planirano ulaganje je u rasponu od 15 do 20 miliona evra.

Nije jasno da li će se vodonik uvoziti ili proizvoditi lokalno. Potencijalne izvozne zemlje su Čile i zemlje Magreba u Severnoj Africi. Međutim, postoji plan da se do 2025. instalira najmanje jedno postrojenje za elektrolizatre snage 500 MW, koje će vremenom porasti na 5 GW kapaciteta zelenog vodonika, ali to postavlja pitanje odakle će doći električna energija proizvedena iz obnovljivih izvora energije.

Vodena čvorišta potrebna kao demonstratori biće instalirana na LUDVIG PRANDTL II, Hereonovom novom istraživačkom brodu. Brod će imati energetski sistem na bazi vodonika zasnovan na gorivim ćelijama i kompaktan rezervoar od metalnog hidrida.

izvor&foto: worldcargonews.com

Pročitajte i...