Nova istraživanja otkrivaju da saobraćajna buka pogoršava pevanje ptica

Decenijama znamo koliko štete isparenja dizela i benzina po životnu sredinu i zdravlje ljudi, ali uticaj zagađenja saobraćajnom bukom na ptice tek se sada pojavljuje u javnosti.

Mlade ptice pevačice, baš kao i ljudska novorođenčad, posebno su podložni buci, a istraživači sada kažu da putevi zauzeti automobilima i kamionima otežavaju pticama učenje pevanja.

Novo istraživanje nemačkog Instituta za ornitologiju Mak Planck kaže da stalna saobraćajna buka izaziva „nepreciznosti i kašnjenja“ kada mlade ptice da nauče da pevaju. Takođe slabi njihov imuni sistem.

Naša otkrića ukazuju da su mlade ptice pevačice, baš kao i ljudska deca, posebno osetljive na efekte buke zbog svoje mogućnosti da ometaju učenje u kritičnoj razvojnoj fazi“, rekao je Henrik Brumm, šef međunarodnog istraživačkog projekta.

Istraživači čak veruju da saobraćajna buka može dugoročno izmeniti samu ptičju pesmu, jer će se greške koje ptice prave prilikom kopiranja drugih ptica u bučnim postavkama verovatno akumulirati kada se pesme prenesu.

Grupa ptica je bila izložena vrsti buke koja se javlja uz prometne puteve. Naučnici su otkrili da su ptice iz bučnih gnezda imale slabiji imunološki odgovor. Buka je, prema tome, izvor hroničnog stresa kod ovih mladih ptica.

Pored toga, vokalni razvoj ptića ozbiljno je odložen i njihova tačnost u učenju pevanja bila je znatno niža.

Istraživači već neko vreme posmatraju zebraste zebe. Krajem 2019. godine objavili su studiju koja pokazuje da su ptići odrasli uz buku na putu manji od onih sa mirnog mesta za gnežđenje.

Kasnije su mogli da sustignu rast, ali ne mogu se isključiti dugoročne posledice. Druge studije su, na primer, pokazale da ptice pevaju glasnije i u različito vreme da bi ugušile buku na putu.

izvor: dpa-international.com

Image by wal_172619 from Pixabay

Pročitajte i...