Nissan će u narednim godinama potrošiti milijarde na elektrifikaciju voznog parka

Kompanija Nissan Motor objavila je da će potrošiti 2 triliona jena (17,59 milijardi dolara) u narednih pet godina u pokušaju da ubrza napore za elektrifikaciju vozila. Ovaj potez podržava cilj kompanije da uhvati korak sa konkurentskim proizvođačima automobila u industriji električnih vozila. Ovo je prvi put da je Nissan otkrio plan za postizanje sveobuhvatne elektrifikacije.

Treći najveći proizvođač automobila u Japanu predstavio je svoje planove za uvođenje 23 nova elektrificirana vozila do 2030. godine, uključujući 15 električnih vozila (EV). Kompanija je takođe objavila planove za baterije: želja je smanjenje troškova litijum-jonskih baterija za 65% za 8 godina, kao i kompletno uvođenje solid-state baterija do 2029. godine.

Neki analitičari nisu bili impresionirani Nissanovim planom, napominjući da je ta kompanija već bila iza rivala u svetu elektrifikacije. Uprkos tome, kompanija pravi veliki napor, jer će trošiti dvostruko više nego u prethodnih 10 godina za udeo na tržištu električnih vozila. Prema rečima izvršnog direktora Makoto Uchida, ovaj plan i obaveze će učiniti da EV vozila budu pristupačna većem broju vozača, a kompanija će „unaprediti napore za demokratizaciju elektrifikacije“.

foto: unsplash.com

Pročitajte i...