Neverovatni lanac snabdevanja vaše jutarnje kafe

Iako savremeni aparati za kafu nude atraktivnu ponudu kofeinskih napitaka, poput kapućina ili latte macchiata, za većinu ljudi sa naših prostora obična šolja crne kafe je prvi korak u jutarnjem razbuđivanju i radnoj produktivnosti.

Ovaj „početni“ aspekt ili pojačani aspekt kafe nasumično je otkriven između šestog i devetog veka. Rasprostranjena je priča iz kraljevstva Kaffa, u Abisiniji (današnja Etiopija), gde je jedan pastir jednog dana primetio da su njegove ovce bile neobično vesele nakon što su pojele belo cveće i crvene bobice, poput ploda trešnje, iz grma ranije nepoznate biljke. Dalje, priča se da je pastir ispričao monasima iz obližnjeg manastira za svoje novo otkriće, što su oni označili kao „đavolje delo“ i bacili “zrna nepoznate trešnje” u vatru. Ukusan miris koji se dizao iz vatre doveo je do ideje pečenja kafe.

Vraćajući se u stvarnost, činjenica je da danas za jednu šolju kafe treba približno 70 zrna kafe koja često imaju prilično dug put iza sebe.

Putovanje

Proces lanca snabdevanja zrna kafe obično sadrži sedam nivoa: uzgoj, berba, ljuštenje, sušenje i pakovanje, punjenje, mešanje i prženje. Čitav lanac snabdevanja dodatno proširuje nekoliko posrednika, uključujući globalne transportere, kao i izvoznike i trgovce na malo.

Ali počnimo sa poreklom: seme kafe najbolje raste u vlažnoj klimi, sa stabilnom temperaturom od približno 25 stepeni Celzijusa (približno 77 stepeni Farenheita), čineći Brazil, Vijetnam, Kolumbiju, Peru i druge slične regije optimalnim lokacijama za uzgoj . Nakon otprilike deset nedelja, seme nikne, ali potrebno je oko četiri do sedam godina da drvo sazri i da svoj prvi rod.

Crvene bobice se uglavnom beru ručno, a pošto nisu sve bobice zrele u isto vreme, jedno drvo se mora pregledati nekoliko puta. Ovaj proces zahteva značajnu količinu ljudskih resursa i nije jedini ručni rad koji ide u žetvu kafe. Osim što uklanjaju trup i prljavštinu sa bobica, kao i što odvajaju dva zrnca kafe iz jednog ploda, radnici moraju položiti sva ta zrna na sunce da se potpuno osuše.

Nakon što se zrna kafe osuše, vreće koje sadrže oko 60 kg zrna predaju se izvoznicima. Ovi posrednici okupljaju ogromne količine zrna različitih poljoprivrednika kako bi pokrili potrebe globalnih igrača u sektoru kafe, koji imaju svoje pržionice i distributivne centre širom sveta.

Čitav lanac snabdevanja povezan je sa nekoliko posrednika. Transport je važna komponenta u lancu snabdevanja kafom, koja predstavlja ogromnu globalnu mrežu, koja se završava raznim trgovcima na malo, od malih i udobnih kafića do ogromnih prodavnica kutija širom sveta. Ali zrna kafe se zaustavljaju nekoliko puta pre nego što stignu na krajnje odredište, bilo od useva do sušare, ili od individualnih farmera do prerađivača i pržionica. Što je veći broj posrednika, lanac snabdevanja mora biti složeniji i stabilniji. Pouzdan i najjeftiniji lanac snabdevanja zavisi od dobrih i poštenih odnosa između svih entiteta.

Potražnja za kafom

Kafa se konzumira tokom cele godine, a svetska potražnja za kafom nastavlja da pokazuje značajan rast. Upravljanje lancem snabdevanja u sektoru kafe stoga ne zavisi u velikoj meri od godišnjih doba (a kafa se čak može uzgajati tokom cele godine) što pojednostavljuje proces planiranja potražnje. Međutim, rastuća potražnja izaziva veliki pritisak na maloprodavce. Efikasan proces planiranja potražnje može osigurati maksimalnu dostupnost, ali nepredvidljivi poremećaji poput suše ili kiše mogu stvoriti nestašice, što dovodi do povećanja cena.

I na kraju…

Kafa je jedna od najtrgovanijih roba na svetu i otkriva složen i globalni lanac snabdevanja sa impresivnim i nepromenljivim zavisnostima. Na kraju, okrepljujući efekat jutarnje šolje kafe nije samo posao marke otisnut na pakovanju. Lanac snabdevanja kafom sastoji se od mnogo različitih jedinica koje sve moraju da obezbede kvalitet, počevši od održivog procesa uzgoja do nežnih procesa prženja za poseban ukus i savršen početak dana na poslu.

Savet dana

Ukoliko imate problem sa jutarnjim buđenjem i ustajanjem za posao “iz prve”, stručnjaci kažu da nikako nemojte pritisnuti opciju “snooze” na svom budilniku i ponovo zaspati na deset minuta, već sednite na svoj krevet i mislite upravo o svojoj prvoj jutarnjoj kafi ili o doručku, tj. o tome kako se kafa neće sama skuvati niti se doručak neće sam pripremiti. Možda će vam to pomoći da lakše ustanete i započnete svoj radni dan.

Probajte, ništa vas neće koštati…

*izvor: allthingssupplychain.com; foto: unsplash.com

Pročitajte i...