Nestle, Telefonica i Ragn-Sells pridružili su se „Liderima lanca snabdevanja od 1,5 ° C“

Prehrambeni gigant Nestle, kompanija Telefonica i kompanija za otpad Ragn-Sells obavezali su se na smanjenje emisija u svojim globalnim lancima vrednosti u skladu sa ograničenjem prosečnog porasta temperature na 1,5 ° C. Oni se pridružuju postojećim članovima Unileveru, Ericssonu, BT Group, IKEA-i i Teliji u inicijativi, koju su u septembru pokrenule Inicijativa za eksponencijalni plan puta, Međunarodne privredne komore i Koalicija Ve Mean Business.

To znači da kompanije posvećene lancima neto nulte vrednosti kroz inicijativu sada predstavljaju zajednički promet od 284 milijarde evra, sa značajnim dosegom na globalnim tržištima kroz svoje multinacionalne lance snabdevanja.

Inicijativa obavezuje kompanije članice da smanjuju emisije kroz svoje poslovanje i širi lanac snabdevanja, sa ciljem da rade sa svojim kupcima i dobavljačima kako bi prepolovile emisije gasova staklene bašte pre 2030, pre nego što će se spustiti na nulu najkasnije do 2050. godine.

Mala i srednja preduzeća koja rade u lancima snabdevanja kompanija članica takođe se podstiču da podrže svoju obavezu kroz klimatski centar za mala i srednja preduzeća, koji je osnovan kao deo inicijative i pruža alate i podršku kako bi pomogao velikim preduzećima da sarađuju sa dobavljačima radi dekarbonizacije.

Inicijativa je široko podržala zelene korporativne lidere, uključujući Nigel Topping, britanskog šampiona klimatskog delovanja na visokom nivou za COP26.

Lideri lanca snabdevanja od 1,5C pokazuju vitalnu ulogu koju multinacionalne kompanije mogu igrati u ubrzavanju klimatskih akcija u čitavom lancu vrednosti podržavajući i podstičući svoje dobavljače da se usklade sa ciljevima od 1,5C. S obzirom na količinu dobavljača koje imaju multinacionalne kompanije, i sa njihovom ogromnom nabavnom vrednošću, ovo će biti uzbudljiva prekretnica – i radujemo se eksponencijalnom rastu korporativnih neto nula obaveza dok radimo na COP26.“

Prosečan lanac snabdevanja može da čini oko 5,5 puta više emisija od onih koje se generišu u okviru njegove osnovne delatnosti, a osnaživanje kompanija da se izbore sa širim uticajem svog ugljenika na svoje poslovanje je stoga presudno za klimatsku borbu, prema Inicijativi za eksponencijalni plan puta.

Elena Valderrabano, globalna direktorica korporativne etike i održivosti u Telefonici, rekla je da oko 60 odsto emisije ugljenika Scope 3 iz španske kompanije potiče iz njenog lanca snabdevanja, za koji je postavila cilj da postigne nulu do 2040. godine. ” digitalizacija i udruživanje snaga sa našim malim i srednjim preduzećima omogućiće nam da zajedno stvaramo kako bismo postali deo rešenja, podržavajući Pariški sporazum i ograničavajući globalno zagrevanje na 1,5 ° C “, rekla je ona

izvor: smeclimatehub.org

foto: greenjobs.co.uk