Nemački konzorcijum planira razvoj udaljenih stanice za zamenu baterija za električne teretnjake

Nemački poslovni i naučni konzorcijum eHaul najavio je svoj plan za razvoj automatizovane stanice u Berlinu, za zamenu baterija za električna teška teretna vozila.

Cilj eHaul-a je da sagleda i utvrdi da li zamenljive baterije za teška teretna vozila mogu predstavljati održivu alternativu standardnim kamionima za isporuke na destinacijama preko 300 kilometara.

Kao sredstvo za navedeno ispitivanje, konzorcijum planira da testira automatizovane stanice za zamenu baterije iz svog koncepta. Stanica se nalazi na jugu Berlina i opsluživaće dva posebno naručena električna kamiona u redovnoj upotrebi od strane dve logističke firme, za period više od godinu dana.

eHaul ne isključuje čak ni mogućnost korišćenja autonomnih robota za razmenu baterija, za svega nekoliko minuta.

Prof. Dr Stefanie marker, šefica Odeljenja za ponašanje vozača za optimizaciju energije i prevenciju nezgoda u TU Berlinu, kaže da prevoznici “ne mogu da priušte sebi da izgube sate čekajući da dopunu baterija”, pa otuda i potreba za Stanicu za zamenu baterija.

Ispitujemo opciju razmene baterije, jer nije moguće nastaviti sa pravljenjem veće baterije bez negativnih uticaja na druge faktore potrošnje. Ostale opcije uključuju brzo punjenje, koje se već koriste za putničke automobile. Međutim, za kamione bi za to bio potreban vrlo visoki kapacitet punjenja – na snazi za koju biste morali da napravite elektranu pored stanice za punjenje – posebno ako redovne operacije zahtijevaju da se više kamiona puni istovremeno“, Jens-Olav Jerratsch, vođa tima Projekta.

izvor: trans.info

foto: pixabay.com