Nemački ADAC: Električni automobili troše mnogo više energije nego što se to prikazuje na putom računaru

Prema pisanju poznatog portala „Auto Republika“, ADAC je došao do veoma interesantnih zaključaka prilikom istraživanja u vezi sa potrošnjom energije kod električnih vozila.
Domet električnih automobila se čini kao najveća mana ovih modela, i ono što najviše brine potencijalne vlasnike. No, iz iskustva znamo da je ono što se prikaže na putnom računaru električnih vozila često nedostižno i da je realnost drugačija.


Ralf Petri iz Udruženja elektrotehnike u Nemačkoj navodi da putni računar nije uvek potpuno tačan, odnosno precizan.“


Kada se jednim EV modelom uključite na auto-put i dostignete krstareću brzinu od 130 km/h, primetićete kako procenti dostupne energije rapidno padaju. No, prema istraživanju nemačkog ADAC-a, putni računari prikazuju dramatično manju potrošnju energije nego što je to zaista i slučaj.
ADAC je sproveo test na 15 električnih automobila koji su svi prelazili isti poligon, i punjeni su svi na istom punjaču od 22 kW, pri temperaturi od 23 stepene Celzijusove skale.

U zavisnosti od modela, stvarna potrošnja energije i ona koja je deklarisane na putnom računaru razlikovale su od 10 do 25%. Najbolji rezultat ubeležila je Kia e-Niro, koja je odstupila za 9,9%, BMW i3 je “lagao” za 12,2%, a Audi e-tron za 14%.
Razlika u stvarnoj potrošnji za električni up iznosila je 15,8% više nego što je računar prikazivao, razlika od Renaulta Zoe bila je 19%, kod Seatovog električnog Mii bila je 20%, dok je kod Teslinog Modela 3 Long Range odstupanje bilo čak 24,9%!
Opširnije pročitajte na portalu www.autorepublika.com

izvor: autorepublika.com

Image 1 (Naslovna) by Paul Brennan from Pixabay; Image 2 (u tekstu) by (Joenomias) Menno de Jong from Pixabay;

Pročitajte i...