Ne trošite novac na „uređaje štednje goriva u automobilu“

Uštede goriva u automobilu, elektronski uređaji za koje se tvrdi da mogu da vam uštede novac smanjenjem potrošnje goriva vašeg automobila, široko su dostupni na mreži. Ali da li oni zaista rade? Jednom rečju, ne.

Utični moduli se povezuju na dijagnostički interfejs (OBD2), koji je dostupan u skoro svim vozilima već oko 20 godina i koristi ga radionice za čitanje podataka o vozilu ili kvarova.

Međutim, test časopisa c’t otkrio je da nijedan od testiranih konektora uopšte nije mogao da komunicira sa elektronskim sistemom motora.

Testeri su otkrili da proizvođači uređaja koriste nekoliko trikova da ubede vozače da oni koji štede gorivo rade nešto korisno.

Jedna je da koristite različite boje utikača, na primer plavu ili crvenu za dizel, zelenu ili žutu za benzin. U stvarnosti, boje su besmislene.

Zatim postoje prekidači koje vozač treba da pritisne u određenom trenutku. To je samo taktika odvlačenja pažnje, kažu testeri. Najviše, dugme menja samo treptanje LED dioda na dodatku.

To takođe može dovesti do toga da vozač krivi sebe ako nema uštede goriva, misleći da nije pritisnuo dugme u pravo vreme.

Prevaranti takođe pozivaju vozače na strpljenje, navodeći da optimizacija elektronike vozila stupa na snagu najranije nakon 200 km vožnje. Tek nakon toga će navodno nastupiti efekat štednje.

„Kao što se i očekivalo, jednostavni OBD2 plug-in moduli ne štede gorivo“, zaključili su testeri.

Čak i kada bi bilo moguće tu i tamo smanjiti sistem upravljanja motorom — koji je proizvođač već optimizovao — da bi se postigla bolja potrošnja goriva, bio bi potreban mnogo veći tehnički napor nego što je sposoban jednostavan plug-in.

Takođe, dodatak koji je stvarno ometao sistem kontrole motora morao bi biti zvanično odobren za svaki određeni tip vozila i mogao bi poništiti garanciju.

izvor&foto: carsifu.my

Pročitajte i...