Nakon sajber napada Toyota ponovo pokreće proizvodnju

Toyota Motor je najavila da će nastaviti sa radom u sredu (2. marta) nakon privremene obustave.

Japanski proizvođač automobila zatvorio je svih 14 svojih fabrika u Japanu u utorak (1. marta) nakon što je dobavljač imao problema sa kompjuterskim sistemom.

Iako problem sa dobavljačem ili specifičnim računarom nije potvrđen, izveštaj japanskog izdanja Nikkei navodi da je problem zbog sajber napada na Kojima Industries.

„Tačno je da smo pogođeni nekom vrstom sajber napada. Još uvek potvrđujemo štetu i žurimo da reagujemo, sa glavnim prioritetom obnavljanja Toyotinog proizvodnog sistema što je pre moguće“, navodno je rekao za Nikkei zvaničnik blizak Kojima Industries.

Toyota je suspendovala 28 linija u 14 fabrika. Podružnice Hino Motors i Daihatsu Motor takođe će zaustaviti rad u nekim japanskim fabrikama u utorak.

Zatvaranje uključuje Daihatsu fabriku u prefekturi Kjoto. Očekuje se da će zaustavljanje smanjiti proizvodnju za nekoliko stotina vozila.

Ovo dolazi pošto je Toyotin proizvodni kapacitet značajno pogođen globalnom nestašicom poluprovodnika. Japanske fabrike predstavljaju otprilike jednu trećinu Toyotine godišnje proizvodnje.

Očekuje se da će problemi sa snabdevanjem smanjiti proizvodnju vozila u Severnoj Americi u januaru na 50.000 jedinica zbog problema u lancu snabdevanja.

Na početku godine, Toyota je otkrila da će propustiti godišnje ciljeve proizvodnje i smanjiti ciljeve za februar. Polovina od 150.000 manjkova u Toyotinoj februarskoj proizvodnji dolazi iz Japana, a ostatak iz inostranstva.

Toyota je započela fiskalnu godinu sa ciljem od 9,3 miliona vozila za 12 meseci zaključno sa 31. martom. Kompanija je povećala proizvodnju i zabeležila rekordne profite uprkos kratkom spoju mikročipa zbog pandemije. Međutim, tokom prošlog leta, globalno usporavanje je dovelo do ometanja proizvodnje.

izvor&foto: automotivelogistics.media

Pročitajte i...