Nakon SAD i Holandija uvodi Kini kontrolu izvoza čipova

Vlada Holandije napreduje sa ograničenjima izvoza opreme za proizvodnju poluprovodnika. Ovo je posledica političkog pritiska Sjedinjenih Država.

Kao ključna nacija u lancu snabdevanja mikročipovima, Holandija se uplela u političke tenzije između Sjedinjenih Država i Kine, kako SAD nastoje da osiguraju da Kina ne koristi najnapredniju tehnologiju čipova za svoje vojne napore.

ASML, jedna od najvećih poluprovodničkih kompanija u Holandiji, veliki je razlog za ovaj sukob. SAD su zabrinute da bi, ako ASML isporučuje svoje visokotehnološke mašine u Kinu, proizvođači čipova u ovoj zemlji bi mogli da počnu da proizvode najnaprednije poluprovodnike na svetu, koji imaju obimne vojne i napredne aplikacije veštačke inteligencije.

Ministarka spoljne trgovine Liesje Šrajnemaher rekla je u vezi toga: „S obzirom na tehnološki razvoj i geopolitički kontekst, Vlada je došla do zaključka da je potrebno proširiti postojeći okvir kontrole izvoza specifične opreme koja se koristi za proizvodnju poluprovodnika, u interesu nacionalne i međunarodne bezbednosti“.

Iako se u izjavi ne pominje Kina, ona dolazi nakon pritiska američke vlade, koja je 2022. godine uvela kontrolu nad izvozom čipova u Kinu. Nakon najave holandske vlade, ASML je u saopštenju naveo da će „trebati vremena da se ove kontrole prevedu u zakone i stupe na snagu“.

*foto: unsplash.com

Pročitajte i...