Najveći svetski proizvođač kamiona suočava se sa izazovima u lancu snabdevanja

Daimler Truck, čiji brendovi uključuju Mercedes-benz, Freightliner i Western Star, suočava se sa ozbiljnom nestašicom delova, što usporava proizvodnju hiljada vozila.

Izvršni direktor kompanije Martin Daum rekao je da su trenutne borbe u lancu snabdevanja dovele do „jedne od najgorih godina ikada“ u njegovoj dugoj karijeri u transportu, jer se Daimler suočava sa velikim uskim grlima u svom asortimanu brendova.

Upravo kada je nestašica poluprovodnika počela da se smanjuje, Daum je rekao da nestašice drugih bitnih delova vozila nastavljaju da izazivaju pustoš u industriji, a kompanija je pod „ogromnim pritiskom“. On je rekao da na nekim mestima postoji „više od 10.000 kamiona u kojima nedostaju jedan ili dva dela“, što znači da zaposleni širom sveta traže komponente kako bi vozila bila završena.

Spoljni inflatorni faktori takođe izazivaju probleme proizvodnoj sposobnosti Daimler Truck-a, uz porast cene energije i sirovina. Uprkos poteškoćama sa kojima se kompanija suočava, samo u SAD, Daimler Truck je zabeležio povećan nivo potražnje, sa 200.000 kamiona koji su trenutno traženi. Međutim, pozitivni nivoi tražnje predstavljaju pretnju lancima snabdevanja koji su već u nevolji.

foto: unsplash.com

Pročitajte i...