Najveća prodaja skladišta u Škotskoj prevazilazi 66 miliona funti

Apetit investitora za logističkim prostorom nastavlja se nesmanjeno, uporedo sa objavljenom prodajom skladišta u Škotskoj od 1 milion kvadratnih metara, internetskog gigant Amazon, u vrednosti od 66 miliona funti.
Izveštava se da je južnokorejski investitor KB Securities platio oko 66,8 miliona funti za potpuno automatizovano postrojenje u Dunfermlineu – što je ovaj posao učinilo najvećim industrijskim investicijskim ulaganjem u Škotskoj, računajući ugovor sa jednom imovinom.
Potražnja za sličnim nekretninama i dalje je jaka i tamo gde investitori ne mogu da steknu stalne jedinice, spremni su da ulože u izgradnju po meri. Pojedini investitori žele čak da razviju špekulativni prostor, kao što se to vidi kod specijalnog investitora u nekretnine Fortwell Capital, koji je uložio 23 miliona funti sa industrijskim i magacinskim programerom Tungsten Properties, omogućavajući razvoj industrijske šeme od sedam jedinica u 290.000 kvadratnih metara u mestu Witney, Oxfordshire.
Lambert Smith Hampton, delujući u ime kompanije Knight Frank Investment Management, posredovao je u dogovoru, ali nije objavio podatke o prodaji.


Ova transakcija predstavlja značajan glas kontinuiranog poverenja na tržište industrijskih investicija u Velikoj Britaniji uprkos pandemiji koronavirusa“, Alex Carr, šef tržišta industrijskog i logističkog kapitala u LSH.


Jedinica je ustupljena Amazonu na 20-godišnji zakup 2011. godine, sa revizijom zakupa svakih pet godina, zbog održavanja rasta sa CPI indeksom. Objekat je kupljen od Rasmale, grupe za upravljanje imovinom iz Dubaija, koja ga je zauzvrat kupila od Tritax-a za 61 milion funti u 2017. godini, uključujući i naknade. Da se vratimo unazad, Tritax je 2012. godine kupio web lokaciju od Infra Red Capital Partners za 42 miliona funti.
Logistički centri privlače korejske institucionalne investitore. Konkretno, objekti iznajmljeni Amazonu bili su među najtraženijim targetima. Korejska kompanija IGIS Asset prošle godine je kupila tri Amazonova skladišta u Bristolu, Parizu i Barseloni za prijavljenih 388 miliona funti.
Ric Crane, partner iz KFIM-a, naveo je sledeće: „Ovo je naša petnaesta kupovina za korejske klijente. I dalje tražimo imovinu sa sličnim investicionim karakteristikama u Velikoj Britaniji “.

izvor: logisticsmanager.com
Image by mohamed Hassan from Pixabay