Najveća finska narudžbina e-autobusa

BYD, vodeći svetski proizvođač električnih autobusa, prvi put je ušao na finsko tržište nakon što je obezbedio porudžbinu za 106 autobusa sa kompanijom Nobina, jednim od najvećih finskih i skandinavskih operatora javnog prevoza (PTO).
Nalog, najveći ikada za eBus u Finskoj, uključuje 64 jedinice za usluge Nobina u Helsinkiju i 42 jedinice za operaciju Nobina u Turkuu.
Najava takođe signalizira „trostruki orijentir“, pri čemu je Nobina postala prva PTO u Evropi koja je naručila najnoviji BYD-ov troosovinski nisko-podni model eBus od 50 stopa. Ukupno 42 nova vozila biće u upotrebi u operaciji Nobina u Turkuu, na finskoj jugozapadnoj obali, u letnjem periodu 2021. godine.
Novi BYD-ov model od 50 stopa nudi kapacitet sedenja od 47 + 3 i pruža opseg punjenja od jednog punjenja od 400 km (približno 250 milja) u uslovima testiranja.
Posle pet godina rada čisto električnog brenda BYD, Nobina je nagomilala preko sedam miliona „električnih kilometara“ (preko 4,3 miliona milja), što je jednako smanjenju emisije CO2 za približno 7.500 tona. Podaci daju značajan doprinos u pomaganju preokrenu klimatskih promena i ističu posvećenost BYD-a i Nobine za pružanje održivog transportnog rešenja.
Nobinina flota za operaciju u Helsinkiju – s isporukama koje počinju 2021. godine uključuje 20 BID 40-stopa nisko-podnih modela i 44 BID 60-foot zglobnih modela.
S obzirom na to da BYD-ovo već značajno prisustvo u nordijskom regionu nastavlja da raste, ova poslednja porudžbina sa Nobinom prati nedavne primopredaje sa drugim PTO-ima visokog profila u Norveškoj – sve isporučene na vreme uprkos ograničenjima koronavirusa. BYD-ov odnos sa Nobinom je posebno uspešan, sa svojim čisto električnim eBuse-ovima bez emisije štetnih gasova, koji rade u 100%, u Švedskoj, Norveškoj i sada u Finskoj. BYD sada ima preko 400 eBusa, isporučenih ili naručenih sa PTO flotama u 20 gradova širom Skandinavije.
Danas se BYD eBusovi mogu naći u svim krajevima kontinentalne Evrope; od vruće suve klime na Pirinejskom poluostrvu do uslova smrzavanja na severu Švedske – uključujući Nobinine operacije u gradu Pitea blizu arktičkog kruga na geografskoj širini 65,31º severno, gde će od 2021. godine BYD eBusovi biti u službi na najsevernijem mestu u Evropi.

izvor@foto: evobsession.com