Najobimniji lockdownn u Kini u poslednje dve godine

U Šangaju, najnaseljenijoj urbanoj oblasti u Kini, uvedeno je dvofazno zaključavanje, kako bi se pokušalo sa obuzdavanjem novog talasa pandemije COVID-19.

Prva faza lockdown-a će ograničiti finansijsku oblast Pudong i okolna područja na period od 10 dana, a zatim će centar grada zapadno od reke Huangpu početi sa sopstvenim 5-dnevnim zatvaranjem. Tokom ovih perioda, stanovnici će morati da ostanu kod kuće, manje prioritetni poslovi će biti obustavljeni, javni prevoz će biti obustavljen, a mostovi i tuneli u grad će biti pod nadzorom.

Verovatno je da će potrošači i kompanije širom ostatka sveta osetiti uticaj na lance snabdevanja, a globalne kompanije već obustavljaju rad. Teslin objekat u Šangaju je najveći van Kalifornije i sva proizvodnja sa ovog mesta je sada zaustavljena. „Za sada, zatvaranje omogućava nastavak rada u finansijskim institucijama i lukama, (ali), sve što je izvan trenutnog plana rizikuje poremećaje finansijskih tokova i međunarodne trgovine“, rekao je ekonomista Blumberga Čang Šu.

Kina veruje da je dugogodišnji pristup „nulte tolerancije“ virusu najekonomičniji i najefikasniji način da se spreči porast broja novih slučajeva, međutim, ekonomista Scotiabank Derek Holt je, na tu temu, rekao da zatvaranje „poziva dublju zabrinutost u lancu snabdevanja i inflatorne implikacije“.

Bilo kako bilo, do sada je došlo do višestrukih poremećaja, pri čemu su cene nafte odmah reagovale na pretnju daljim zatvaranjem, kao i ljudi koji prave zalihe hrane, što je dovelo do određenih nestašice.

*foto: unsplash

Pročitajte i...