Najnovije tehnološke inovacije u sajber bezbednosti

Važnost sajber bezbednosti se često povezuje sa industrijama kao što su finansije, IT i zdravstvena zaštita. Međutim, inovacije u sajber bezbednosti za sektore kao što su transport i logistika takođe zaslužuju određeno priznanje.

U prošlosti, sajber kriminalci su ometali rad i usluge različitih transportnih sistema u Americi putem napada ransomware-a. Sve ovo pojačava potrebu za boljim praksama sajber bezbednosti kako bi operacije mogle da se odvijaju nesmetano.

Iako praćenje tehnološkog napretka i trendova može izgledati zastrašujuće, nije nemoguće, posebno ako je vaše tehnološko doba mnogo mlađe od vašeg biološkog. Bez obzira na vaše tehnološko doba, trendovi sajber bezbednosti u industriji mogu biti dobar pokazatelj šta možete očekivati u budućnosti potrošačke elektronike.

Ispod je pet trendova sajber bezbednosti koji će uzdrmati stvari u svim industrijama.

Bihevioralna analitika

Implementacija biometrije je kontinuirano jačala napore u oblasti sajber bezbednosti. Očekujemo da ćemo u budućnosti videti nadograđenu verziju biometrije u analitici ponašanja.

Biometrija ponašanja obično koristi stvari kao što su prepoznavanje hoda i visine. Međutim, uz analitiku ponašanja, drugi faktori kao što su navike u radnom toku korisnika, trendovi i obrasci ponašanja biće ispitani da bi se otkrile abnormalnosti. Na primer, porast aktivnosti na korisničkom nalogu kada je obično neaktivan će signalizirati da je možda došlo do kršenja.

AI i mašinsko učenje

Upotreba veštačke inteligencije (AI) i mašinskog učenja sa analitikom ponašanja ubrzaće proces otkrivanja abnormalnosti. Putem veštačke inteligencije, velike količine podataka se takođe mogu obraditi da bi se predvidele sajber pretnje u budućnosti pre nego što se pojave. AI i mašinsko učenje takođe mogu da šalju upozorenja kada dođe do kršenja sajber bezbednosti, tako da se popravke bezbednosnih zakrpa primenjuju bez ljudske intervencije. AI i alati za mašinsko učenje obezbeđuju da se popune sve praznine u strategiji sajber bezbednosti.

Blockchain

Blockchain je digitalna knjiga transakcija ili aktivnosti na određenoj stavci. Uz blockchain, transakcije za kupovinu artikala, prenos sredstava i drugo se snimaju digitalno, što olakšava otkrivanje sumnjivih aktivnosti. Osim što služi kao digitalna knjiga, blokchain može da obezbedi sisteme pojedinačnih uređaja kroz decentralizaciju. Ovo sprečava da se napadi distribuiranog uskraćivanja usluga češće dešavaju. Blockchain pruža transparentnost, a pošto je potpuno automatizovan, sprečava greške koje su prouzrokovali ljudi, što bi moglo dovesti do poremećaja u uslugama i netačnosti u prikupljanju podataka.

Višefaktorska autentifikacija

Višefaktorska autentifikacija ili MFA uključuje korišćenje lozinki, biometrijskih podataka i jednokratnih lozinki za autentifikaciju prijave. Kodovi poslati putem tekstualne poruke na prethodno nominovani mobilni uređaj takođe služe kao oblik MFA. Ovaj metod autentifikacije je jedna od najosnovnijih funkcija sajber bezbednosti koja dodaje dodatni bezbednosni sloj za zaštitu naloga, podataka i drugih informacija.

Kako tehnologija sajber-bezbednosti nastavlja da se poboljšava i razvija, tako će biti i napredak u MFA u budućnosti. Trenutno se MFA-ovi dosta koriste u tehnološkoj industriji, a neke finansijske aplikacije zahtevaju od MFA da autentifikuju prijave na naloge.

Bezbednost za IoT uređaje

Poslednjih godina, sajber kriminalci su pokušavali da ciljaju ranjivosti u IoT uređajima kao što su čvorišta za pametne kuće, satovi i zvučnici. U prvih šest meseci 2021. zabeležen je 100 odsto porast sajber napada na takve uređaje. Kada haker dobije pristup ranjivim pametnim kućnim uređajima, može da ukrade identitet i informacije svog vlasnika i da ih špijunira i sa daljine.

Kao takva, više kompanija kao što su Amazon i Google razvijaju infrastrukturu sajber bezbednosti za IoT uređaje kako bi zaštitili potrošače od potencijalnih hakera.

Teško je zaista odrediti koji će trendovi u sajber bezbednosti prevladati jedni nad drugima. Međutim, jedno je sigurno, kao i različite vrste tehnologije, napredak u sajber bezbednosti će nastaviti da se menja i poboljšava kako vreme bude prolazilo. Na kraju krajeva, sajber kriminalci postaju sve inovativniji, što znači da stručnjaci za sajber bezbednost moraju stalno da pojačavaju svoju igru.

izvor&foto: trans.info

Pročitajte i...