Najgori januar za američki intermodal u poslednjih deset godina

Američki intermodalni saobraćaj ušao je u 2023. godinu sa kočnicama: sektor je u padu od prošle godine, a stvari su se pogoršale u prvim nedeljama nove godine, što je proizvelo najgori januar od 2013. godine.

Turobni prošli mesec usledio je nakon smanjenja kako u četvrtom kvartalu tako i tokom cele godine. Intermodalno udruženje Severne Amerike (IANA) prijavilo je pad obima intermodalnog transporta od 16,2% u četvrtom kvartalu.

Međunarodni kontejnerski saobraćaj je zapravo ostvario porast od 0,9%, ali su američke domaće prikolice pale za 29,7%, dok je broj domaćih kontejnera opao za 4,2%.

Ovo je dovelo do ukupnog broja za godinu na 17.716.445 jedinica, što je pad od 3,9% u odnosu na 2021. godinu. Domaći kontejneri su zapravo porasli za 1,6%, na godišnjem nivou, ali su prikolice pale za 23,8%, a međunarodni kontejnerski promet je opao za 6%.

I dugoročna slika je sumorna. Intermodalni obim u SAD se smanjio u tri od protekle četiri godine; prošle godine su pali šest meseci uzastopno između jula i decembra.

IANA je kao uzroke navela niz problema – od zakrčenosti terminala i punih skladišta do štrajka u železnici i pregovora o ugovoru o radu u luci na zapadnoj obali. Projektovao je rast od 2,9% za godinu, ali je opterećenje opadalo u svakom kvartalu.

Pad je išao ruku pod ruku sa erozijom stope, delimično kao rezultat agresivnog smanjenja tarifa od strane železničkih prevoznika kao odgovora na povećanu konkurenciju kamionskog prevoza.

Stvari se nisu poboljšale sa novom godinom. Statistike Asocijacije američkih železnica (AAR) pokazuju da su intermodalni kontejneri i prikolice pali za 3,2% na godišnjem nivou u poslednjih mesec dana. Ovo je bilo u suprotnosti sa teretom železničkih vagona, koji je porastao za 2,2%, pokazujući dobitke u 12 od 20 grupa robe.

IANA ne očekuje poboljšanje u skorije vreme., ali u pozitivnom smislu, međutim, IANA je napomenula da nove porudžbine ukazuju na zaostalu potražnju, nagoveštavajući izvesno olakšanje za proizvodni sektor koji je oslabio u četvrtom kvartalu.

*izvor: theloadstar.com; foto: unsplash.com

Pročitajte i...