Najduži kamion preveze 1000 km dnevno na jednom točenju tečnog gasa

Sledeća zanimljiva priča dolazi nam sa severa daleke Finske, inspirisana ambicioznim poduhvatom jedne porodične transportne firme. Naime, preduzetnici Juha and Matti Luokkala, svoj plan pretvorili su u realnost i pustili u pogon jedan od najdužih kamiona na svetu. Njihova kombinacija kamiona i prikolice meri impresivnih 31 metar, što nije neobično u Finskoj. Ipak, ono što izdvaja ovaj kamion od drugih je to što ima pogon na tečni gas, što predstavlja retkost u ovoj zemlji. Pored imresivnih dimenzija ovog kombinovanog vozila, pažnju Alogistics Team-a privukli su ekološki potezi njegovih ambicioznih vlasnika, s obzirom na to da su, rukovodeći pozitivnim praksama i ekološkim prednostima gasa, izrazili interesovanje za jedno ovakvo vozilo. Ono što je unosilo izvesu dozu rezervisanosti u celu priču, bilo je pitanje da li će ovako dugačak kamion moći prevesti relaciju od 1000 km na jedno punjenje, posebno imajući u vidu teške vremenske uslove na severu Finske, što nikada ranije nije pokušano.

Sa voznim parkom od 23 vozila i 35–45 vozača, kupci transportnih usluga kompanije Kuljetus Luokkala Oi uključuju finskog mlečnog giganta Valio i međunarodnu tekstilnu kompaniju Lindstrom. Luokkala je upravo u transportu robe za Lindstrom, utvrdio svoja očekivanja da će kombinacija 31 metar biti i te kako povoljna. Tipičan transportni dan započinje utovarom u Oulu, najnaseljenijem gradu na severu Finske, robom koja se isporučuje u Kemi i Rovaniemiju, pre nego što se kamion vrati u Oulu po još jednu transpotnu turu. Zatim kamion kreće na jug do Ilivieske pre nego što se vrati nazad u bazu – ostvarivši pri tom kombinovanu udaljenost od 980 km.

Nakon nekoliko meseci rada, u Luokkala-u su anlizirali i izmerili tačnu potrošnju, na osnovu koje se došlo do činjeničnog rezultata da im je u rezervoaru još uvek ostalo 25-30 odsto gasa. Takođe su bili prijatno iznenađeni potrošnjom.

“Kamion koristi 27–28 kg / 100 km, što znači da dnevno potroši oko 250–300 kg. Računica je jasna. Ova kompanija će za tri do četiri godine rada nadoknaditi dodatan trošak uložen na kamion sa gas.”

Kamion Luokkala trenutno se napaja prirodnim gasom, ali Gasum, državna energetska kompanija, širi mrežu biogasnih stanica, tako da se u Luokkala-u nadaju da će mreža stići i do severa Finske.

“Naše iskustvo sa kamionom na gas bilo je toliko pozitivno da možemo kupiti više “, kaže Juha Luokkala.

izvor: https://trans.info
Image by Elias Sch. from Pixabay

Pročitajte i...