Najbolji poslovi iz oblasti saobraćaja i logistike

U okvire saobraćaja i logistike kao izdvojene oblasti rada spada široka paleta zanimanja, koja se međusobno značajno razlikuju i samim time imaju različite zahteve kada je radna snaga u pitanju.

U ovoj industiji možete naći priliku za solidan izvor prihoda i ukoliko ne posedujete visoke kvalifikacije, tačnije ukoliko samo posedujete vozačku dozvolu određene kategorije, ali istovremeno će u ovoj oblasti određena radna mesta zahtevati visoku stručnu spremu i značajno radno iskustvo. Budući da su saobraćaj i logistika izuzetno važni činioci procesa trgovine i snabdevanja, činjenica je da brojne industrije traže upliv profesionalaca iz ove oblasti ne bi li zaokružile svoje radne tokove. Govorimo, dakle, o veoma traženim zanimanjima koja sobom nose i prilično dobra primanja, te ne čudi što sve više raste interesovanje za mogućnosti u ovoj oblasti.

Stjuard ili stjuardesa

Posao stjuarda odnosno stjuardese je veoma specifičan i njegov opis pre svega podrazumeva brigu o udobnosti i bezbednosti putnika. U osnovi, posao stjuarda ili stjuardese zahteva od kandidata da imaju određene komunikacijske sposobnosti i uopšte umeće rada sa ljudima, što je u dodiru sa izvesnim ličnim vrlinama kao što su emocionalna zrelost i odgovornost. Ovaj posao nosi mnogo odgovornosti i zaposleni su u specifičnoj situaciji da istovremeno doprinose ugodnom iskustvu putnika, ali i da imaju na umu sve faktore koji mogu negativno uticati na njihovu bezbednost, upućuju putnike na određena pravila ponašanja i sigurnosne mere. Ukoliko je vaša ambicija da se zaposlite kao stjuard odnosno stjuardesa, važno je da ovladate barem engleskim jezikom na konverzacijskom nivou, a različiti oglasi za posao u datoj struci će vam reći više o pojedinostima koje različiti poslodavci očekuju od svojih zaposlenih.

Dostavljači i vozači

Za poslove dostavljača i vozača je osnovni kriterijum za zapošljavanje vozačka dozvola određene kategorije, te je ove poslove relativno lako dobitti, ali je ipak važan trud ne bi li se oni i zadržali, pogotovo ako govorimo o vozačima na duže relacije (što su uglavnom vozači kamiona) i dostavljačima koji su u kontaktu sa različitim klijentima, kupcima i saradnicima poslodavca, te svojim nastupom utiču na imidž firme koju predstavljaju. Najvažnije osobine kandidata za ove radne pozicije su dobre organizacijske sposobnosti, snažan osećaj za odgovornost i komunikativnost. Visina primanja zavisi od tipa pozicije i samog poslodavca, ali su u ovaj branši najčešće najbolje plaćeni vozači kamiona.

Carinski službenici

Carinski službenici su zaposleni u državnim institucijama i samim time je procedura zapošljavanja nešto drugačija no kada govorimo o kompanijama u privatnom vlasništvu. Da biste se zaposlili kao carinski službenik, pored obrazovanja iz konkretne oblasti rada i položenog državnog ispita, potrebno je da budete u mogućnosti da dostavite potvrdu o državljanstvu naše zemlje, kao i uverenje da niste bili osuđivani. Poznavanje pisanog i govornog engleskog jezika je gotovo obavezno kada je posao carinskog službenika u pitanju, a poznavanje još nekog stranog jezika se smatra značajnom prednošću. Od kandidata se takođe može zahtevati da poseduju vozačku dozvolu B kategorije.

Inženjer saobraćaja i saobraćajni tehničar

Za poziciju saobraćajnog tehničara je potrebna srednja stručna sprema, dok je za poziciju inženjera saobraćaja potrebna visoka stručna sprema. Saobraćajni tehničar je zadužen za praćenje podataka koji su relevantni za usluge u domenu transporta, kako tereta, tako i putnika. On vodi dokumentaciju i učestvuje u kalkulaciji cena prevoza, a takođe se bavi planiranjem ekonomičnog iskorišćavanja prostora vozila. Za inženjere saobraćaja postoji čitav niz mogućnosti za zaposlenje, kako u privatnom, tako i u državnom sektoru. Za inženjere saobraćaja takođe postoji i mogućnost dobijanja licence nakon dve godine rada u struci, kojom im se otvaraju vrata ka samostalnom projektantskom radu.

Ukoliko razmatrate edukaciju povorom rada u oblasti saobraćaja i logistike, prekvalifikaciju ili početak karijere u ovoj industriji spram kvalifikacija koje već posedujete, znajte da je ovo dobar put i da je sama oblast rada veoma dinamična i puna mogućnosti za napredak. Ovi poslovi  podrazumevaju brojne prednosti, počev od toga što je moguće uključiti se u datu industriju na određene pozicije bez naročitog iskustva, pa do toga što je radom u ovoj oblasti moguće ostvariti visoke mesečne prihode. Razmotrite svoje opcije na osnovu svojih sklonosti, znanja i veština i pred vama će se ukazati šansa za veoma plodonosnu karijeru.

Velibor Živkov

Pročitajte i...