Najbolji novi modeli kineskih EV na koje treba obratiti pažnju

Novi talas električnih automobila kineske proizvodnje kreće ka Evropi, noseći splav pristupačnih čistih električnih vozila i hibrida koji će osvetliti prodajne liste. Ceo automobilski sektor trenutno prolazi kroz transformaciju jer se onlajn marketing takmiči sa tradicionalnim prodajnim mestima kao što su izložbeni saloni. Kinezi se nadaju da će takođe imati koristi od ovih promena.

Do sada su kineski brendovi kao što su novoosnovani Nio, Byton i Xpeng pokušavali da pridobiju Tesline kupce inovativnom tehnologijom i upečatljivim dizajnom. Sada je red na proizvodne gigante, malo poznate na mnogim mestima van Kine, koji se nadaju da će odvući kupce od proizvođača poput nemačkog Wolksvagena.

“Ovaj put bismo ih zaista trebali ozbiljno shvatiti”, kaže guru automobila Stefan Bratzel sa Ekonomskog univerziteta Bergisch Gladbach u Nemačkoj. “Većina njih je uradila svoj domaći zadatak i naučila je na greškama iz prošlosti.”

Ovih dana kineski automobili apsolviraju testove sudara sa istim aplombom kao i njihovi evropski ekvivalenti. Ovo je bilo nezamislivo pre nekoliko decenija kada su njihovi imitirani modeli bili osuđeni na to da nisu bezbedni pri bilo kojoj brzini.

Aiwais je brend sa kojim je malo ljudi u Evropi trenutno upoznato. Kompanija proizvodi samo električne automobile, a model U5 se prodaje u Evropi od 36.000 evra. Dugačak je kao VW ID.4, a premium verzija dolazi sa baterijom pristojne veličine od 63 kWh. Domet između punjenja je 410 km.

MG je ponovo pokrenula kineska kompanija 2011. godine, a nekada poznati britanski brend sportskih automobila od tada pravi modele fokusirane na vrednost, sa sve većim uspehom.

MG Marvel R je najnovija električna ponuda i cene počinju od 40.000 evra. SUV od 4,67 metara ima generički izgled i u skladu je sa ID.4 iz VW-a.

Ora i Wey su takođe pridošlice. Oba brenda pripadaju Great Wall Motors-u koji planira da napadne VW-ov ID.3 sa EV po ceni ispod 30.000 evra. Ora slatkog izgleda ima domet od 300 km ili 400 km za poboljšanu varijantu.

Wey-ov čudno nazvan Coffee01 je pametni plug-in hibrid sa takozvanom “Inteligencijom za kafu” na ploči, zahvaljujući vrhunskom Qualcomm Snapdragon 8155 računarskom čipu. Ekran od 14 inča dominira u kokpitu ove vrhunske ponude koja može da upravlja oko 150 km u električnom režimu.

Arcfox sa sedištem u gradu Magna blizu Graca u Austriji takođe će u borbu poslati potpuno električnu Alpha S seriju koju pokreće Huawei tehnologija. Automobil je predstavljen na međunarodnom sajmu automobila u Šangaju u aprilu 2021.

Mercedes-Benz Geely lansira prvi model svog ogranka brenda Zeekr, svoju drugu potpuno električnu marku pored Polestara.

Dizajniran u Švedskoj u Geely Design Geteborgu, čini se da je na “uzbudljiv” izgled snažno uticao Porsche Taycan.

“Srce električnog automobila je njegova baterija i Kina je ovde na čelu. Izgledi za proizvođače automobila u zemlji su ružičasti”, kaže nemački stručnjak za automobilsku industriju Ferdinand Dudenhofer.

Kvalitet kineskih automobila sada je u rangu sa etabliranim proizvođačima.

“A kada je reč o softverskim rešenjima, Kinezi su sada ispred konkurencije.”

izvor&foto: carsifu.my

video: youtube

Pročitajte i...