Najava hrabre odluke: Bavarska 2035. zabranjuje prodaju novih benzinaca i dizelaša?!

Zabrana prodaje dizelaša i benzinaca bila bi izuzetno hrabra odluka za pokrajinu u kojoj posluju Audi i BMW. Premijer nemačke pokrajine Bavarske Markus Söder smatra da bi zabrana novih registracija za dizel i benzinske motore od 2035. bila dobra ideja. Njegov šef stranke Dirk Messner izrazio je slično mišljenje kao Markus Söder i takođe pozvao na zabranu automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem od 2035. Kalifornija je pokazala put, rekao je Messner. Podsetimo, američka država donela je odluku o zabrani prodaje novog benzina i dizela 2035. godine.
Tokom prelaznog perioda, a s obzirom na koronsku krizu, bavarski premijer obnovio je svoj poziv za bonus za kupovinu automobila sa vrhunskim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Sistem podsticaja, bonus za recikliranje ili zamenski vaučer mogli bi da se koriste još nekoliko godina pri kupovini još modernijeg automobila.

Zamenik poslanika Zelene parlamentarne grupe Oliver Krischer rekao je u pokretu bavarskog premijera: Pozdravljamo potez Markusa Södera. Nadam se da ovo nije samo jedna od njegovih političkih tačaka, jer je apsurdno pozivati na ukidanje motora sa unutrašnjim sagorevanjem i istovremeno zahtevati premije za kupovinu novih.

Greenpeace je izrazio slično mišljenje.
Bez obzira na to, zabrana prodaje dizela i benzina bila bi izuzetno smela odluka za pokrajinu u kojoj posluju Audi i BMW.

izvor&foto: revijahak