My Galileo Drone

Prijavljeni projekti treba da istaknu dodatnu vrednost Galilea i EGNOS-a, kao što su povećana tačnost, dostupnost i druge mogućnosti lociranja, kao i integritet rešenja zasnovanog na operacijama bespilotnih letelica.

Tržište aplikacija i usluga za bespilotne letelice snažno se razvija. Očekuje se da će evropski prihodi od bespilotnih letelica dostići 250 miliona evra do 2025. godine. Procenjuje se da će evropska potražnja u ovoj industriji do 2035. godine dostići 10 milijardi evra, a do 2050. više od 15 milijardi evra godišnje i stvoriti više od 100.000 novih radnih mesta.

GNSS prijemnici su ugrađeni u skoro sve nove komercijalne bespilotne letelice, a tehnološke prednosti Galilea i EGNOS-a su ključne za razvoj i unapređenje usluga bespilotnih letelica.

Prijavljeni projekti, pored isticanja tehnoloških prednosti evropskih satelitskih sistema u navigaciji i posmatranju Zemlje, trebalo bi da budu komercijalno orijentisani.

U vreme traženja načina da se ekonomski oporavi od pandemije brzi-19, projekti prijavljeni na My Galileo Drone trebalo bi da se fokusiraju na ključne prioritete Evropske unije, ali to nije uslov. GSA traži napredne ideje u aplikacijama kao što su pametna mobilnost, održiva poljoprivreda, zaštita životne sredine, rešenja koja stvaraju sinergije između 5G mreža i svemirskih podataka, podržavaju Internet stvari …

Takmičari i prijave

Kompanije, studenti, preduzetnici, kao i istraživačke institucije mogu se takmičiti. Prva nagrada na My Galileo Drone takmičenju iznosi 100.000 evra, druga 60.000 evra, treća 40.000 evra i četvrta nagrada 30.000 evra.

Nakon službenog početka 17. jula, podnosioci zahteva će imati do 31. avgusta da predaju prijave. Projekti izabrani za prelazak na razvojnu fazu tendera biće objavljeni 15. septembra i imaće do 30. novembra da razviju demo verziju svoje predložene prijave ili usluge.

U finalu će odabrani timovi predstaviti svoje razvijene projekte za komercijalnu upotrebu pripremljene za investitore. Tokom procesa razvoja, aplikanti će dobiti mentoriranje i obuku priznatih stručnjaka za bespilotne letelice koji će nadgledati projekat iz razvoja aplikacija, razvoja testova i pripreme za komercijalnu upotrebu.

Informacije o takmičenju i prijave mogu se naći na stranici takmičenja

izvor: mreza.bug.hr, gsa.europa.eu