Može li pesak biti alternativa litijumu kada je u pitanju skladištenje zelene energije?

Da li je pesak materijal koji bi jednog dana mogao da zameni litijum u baterijama za tehnologije obnovljive energije? Takva je ideja tima finskih inženjera koji su razvili novu vrstu baterija.

Finska kompanija Polar Night Energy, razvila je bateriju zasnovanu uglavnom na pesku.

Ovaj novi tip baterije je zapravo veliki čelični rezervoar ugrađen u elektranu i napunjen građevinskim peskom. To bi potencijalno moglo da uštedi 169,8 megatona CO2e godišnje do 2030. godine (ili između 56,6 megatona i 283,1 megatona CO2e godišnje), prema Mission Innovation, globalnoj inicijativi za čistu energiju.

Strogo govoreći, ova baterija neće moći da proizvodi električnu energiju, jer će se koristiti samo za skladištenje toplote proizvedene iz viškova sunčeve i energije vetra tokom leta. Ova toplota se zatim može ispuštati i koristiti za grejanje domova, poslovnih prostorija ili opštinskih zgrada, počev od sledeće zime.

Pesak skladišti toplotu na oko 500°C, što omogućava grejanje kuća zimi kada je energija skuplja. Ovo nudi način za ograničavanje troškova energije — ekološki, politički i ekonomski — posebno zato što jedna trećina energije koja se troši u Finskoj dolazi iz Rusije.

Pre 14. maja 2022. godine (kada je Rusija zaustavila isporuke energije ovoj nordijskoj zemlji), oko 10% finske električne energije dolazilo je iz Rusije.

Uređaj koji je razvio Polar Night Energy takođe ima prednost što nudi alternativu litijumu, retkom metalu koji se koristi u proizvodnji fotonaponskih panela i vetroturbina (kao i pametnih telefona i električnih automobila), čije vađenje podiže značajne ekološke i društvene zabrinutosti. Štaviše, litijum je redak metal i opasnost od nestašice preti u narednim godinama.

Gledano iz ovog ugla, upotreba peska za skladištenje energije izgleda prikladno. Ali količina peska koja se koristi u bateriji Polar Night Energy nije zanemarljiva, jer se u rezervoar koji se koristi za ovu namenu sipa više od 100 tona.

Prirodno nastao erozijom stena u blizini izvora vode (okeani, mora, reke, itd.), pesak je drugi najeksploatisani prirodni resurs posle vode, prema izveštaju UN objavljenom u aprilu.

Ali, za razliku od vode, postoji nekoliko zvaničnih propisa koji osiguravaju razumnu upotrebu peska.

Ovo je pravi društveni i ekološki problem, jer je ovaj resurs podložan velikoj trgovini i ilegalnoj eksploataciji, stvarajući sukobe i izazivajući nesigurnost za stanovnike u nekim zemljama, kao što je slučaj u Indiji ili Maroku.

izvor&foto: topcarnews.net

Pročitajte i...