Motorna ulje ne traju zauvek, pripazite kada ga ostavljate u zalihe

Vlasnici starijih automobila sa većom potrošnjom ulja često vole da imaju zalihu motornog ulja kod kuće. Ali to ulje se neće moći zauvek koristiti.
Imati malu rezervnu zalihu ulja u prtljažniku ili kod kuće u garaži sigurno je dobra ideja, bez obzira koristite li automobil dan za danom ili ga jednostavno vozite na duža putovanja.
Ali nažalost ova vrsta ulja ne traje dugo. Koliko dugo se ulje može zadržati? Tri do pet godina za zatvorene limenke, kažu stručnjaci. Nakon otvaranja, pokušajte da ga potrošite za šest meseci.
Redovna dolivanja takođe neće biti način za promenu ulja u vašem automobilu.
Ako vaš automobil koristi mnogo više ulja nego obično, mehaničar će možda morati da pogleda da li ima tehničkih problema. Ako se ovo ne popravi, zagađivači i naslage takođe mogu ostati zaglavljeni u sistemu.
Razlog zbog kojeg koristimo motorno ulje je zaštita od korozije i čišćenje motora.
Međutim, premalo ulja ili čak samo staro ulje neće posao obaviti kako treba. Da stvar bude složenija, nisu sva ulja ista.
Kada je reč o odluci za vrstu ulja, predlog proizvođača, koji se obično nalazi u uputstvu, ključan je i trebalo bi da se podudara sa oznakom na ulju koje kupujete. Neka ulja se koriste samo leti ili zimi, dok se druga mogu koristiti tokom cele godine.