Mogu li nova e-goriva sprečiti kraj motora sa unutrašnjim sagorevanjem?

Proizvođači automobila puni su hvale o novim sintetičkim gorivima za motore sa unutrašnjim sagorevanjem, čak i dok se pripremaju za elektrifikaciju svoje flote.

Uzmimo na primer šefa Porschea Olivera Blumea, koji mnogo govori o električnim automobilima koji treba da budu pušteni, dok je u isto vreme proizvođač automobila zauzet investiranjem u razvoj i proizvodnju e-goriva koja se mogu koristiti u konvencionalnim benzinskim motorima.

Ono što može zvučati kao kontradikcija može biti pametna strategija za Porsche – kao i za životnu sredinu.

E-goriva se proizvode uz pomoć električne energije iz obnovljivih izvora energije, vode i ugljen-dioksida (CO2) iz ​​vazduha i, za razliku od konvencionalnih goriva, ne oslobađaju dodatni CO2.

Umesto toga, oni su klimatski neutralni u ukupnom bilansu, prema industrijskom udruženju E-Fuel Alliance iz Berlina.

I za razliku od vodonika za gorivne ćelije, na primer, ova e-goriva se mogu distribuirati srazmerno lako, brzo i jeftino kroz trenutnu mrežu benzinskih pumpi.

Nažalost postoji i kvaka: ne sagorevaju ostatke.

Međutim, gotovo preko noći, milioni vozila više ne bi morali biti osuđivani kao štetni za životnu sredinu, samo promenom goriva.

„Ako želite dugoročno održivo upravljati postojećom flotom, e-goriva su osnovna komponenta“, kaže Michael Steiner, Porscheov šef razvoja.

Korišćenje ovih goriva omogućilo bi proizvođačima automobila kao što je Porsche da i dalje nude sportske automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem koji za mnoge predstavljaju snažnu emocionalnu privlačnost. To bi uključivalo 911, model koji je Porsche izuzeo iz svog ukupnog plana da do 2025. godine polovina svog poslovanja učini e-automobilima.

Do sada su e-goriva bila teoretska mogućnost ili su dostupna samo u malim, jedva pristupačnim količinama za istraživanje.

Ali Porsche je, zajedno sa Simensom, nedavno pokrenuo veliku komercijalnu fabriku za proizvodnju sintetičkih goriva u Čileu, rekavši da će to “doneti prvo integrisano, komercijalno postrojenje u industriji na svetu za proizvodnju sintetičkih, klimatski neutralnih goriva”.

Koristeći energiju vetra, očekuje se da će do sledeće godine proizvesti 130.000 litara, a do 2026. više od 500 miliona litara goriva godišnje.

„Cilj svih napora treba da bude postizanje klimatski neutralne mobilnosti, što je brže moguće i bez previše negativnog ekonomskog uticaja“, kaže Stefan Pischinger, inženjer na nemačkom RVTH Univerzitetu u Ahenu.

Kaže da se to može dogoditi samo ako se istovremeno koriste sve moguće tehnologije. „Bez e-goriva nećemo moći da budemo klimatski neutralni do 2045. godine, a nećemo moći ostvariti ni privremene ciljeve“, kaže on.

To je zbog ogromnog broja vozila sa unutrašnjim sagorevanjem, kaže on, napominjući da bi čak i ako bi 10 miliona električnih vozila bilo optimistično predviđeno za 2030. godinu bilo registrovano u Nemačkoj, to bilo samo 22 procenta vozila na putu.

U međuvremenu, motor sa unutrašnjim sagorevanjem i dalje nudi veliki razvojni potencijal, posebno u kombinaciji sa e-gorivima, i tako bi mogao dati veliki doprinos smanjenju emisije ugljenika.

Ima i onih sa drugačijim mišljenjem.

„E-gorivo je veoma skup predlog: nezamisliv za putničke automobile“, kaže automobilski ekonomista Ferdinand Dudenhoeffer. Nova goriva bi se mogla koristiti za brodarstvo i avione. Za automobile bi im proizvođači nafte, dobavljači i proizvođači automobila odvlačili pažnju da više vremena kupuju motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Pored visokih cena, Dudenhoeffer kaže da je dodatni problem sintetičkih goriva energetska efikasnost. Ako dizel proizvodite solarnom energijom, sa nizom energetski intenzivnih procesa, a zatim ga sagorevate sa stopom efikasnosti od 40 procenata, ukupna efikasnost je 15 procenata. Ističe da se 85 odsto energije gubi: “Zapravo ne postaji gore od toga.”

izvor&foto: carsifu.my

Pročitajte i...