Michelin planira da svoje gume učini stoprocentno održivim do 2050. godine

Proizvođač guma Michelin najavio je da će sve njegove gume biti napravljene od održivih materijala do 2050. godine.

Da bi to postigao, Michelin planira da se oslanja na stručnost svog odeljenja za istraživanje i razvoj, istovremeno uspostavljajući partnerstva sa inovativnim startupovima.

Ideja o održivim gumama dobija na snazi već nekoliko godina u Michelin-u, projektima poput koncepcijske gume VISION kompanije, bezvazdušnog, povezanog, punjivog i izuzetno održivog rešenja predstavljenog 2017. godine.

Trenutno je samo 30% komponenata koje se koriste u proizvodnji Michelin guma izrađeno od prirodnih, recikliranih ili na neki drugi način održivih sirovina.

A izazov za postizanje 100% održivosti je znatan, jer guma sadrži više od 200 sastojaka, od prirodne gume i sintetičke gume do metala, vlakana, čađe i silicijum dioksida.

Odeljenje za istraživanje i razvoj kompanije Michelin odgovorno je za pronalaženje čarobnog recepta za izradu guma kompanije 100% održivim u narednih 30 godina, uz istovremeno osiguravanje udobnosti i sigurnosti.

Udružujući snage sa specijalizovanim startup kompanijama, Michelin se takođe nada da će početi sa recikliranjem polistirena i povratom čađe ili piroliznog ulja iz korišćenih guma.

Firma se nedavno udružila sa švedskom kompanijom Enviro da bi izgradila prvu fabriku za reciklažu guma u ​​Čileu.

Enviro je patentirao tehnologiju za obnavljanje čađe, piroliznog ulja, čelika, gasa i drugih novih visokokvalitetnih materijala za višekratnu upotrebu iz otpadnih guma.

Na kraju, cilj je reciklirati svaku gumu koja se završava u njenom entitetu. Smeštena u blizini Antofagaste u Čileu, fabrika bi trebalo da bude u mogućnosti da reciklira oko 30.000 tona guma godišnje.

izvor&foto: carsifu.my

Pročitajte i...