Metal koji zaista zabrinjava Kinu je litijum, a ne nikl

Nikl je poslednjih nedelja zauzeo veliki deo pažnje, i to je razumljivo.

Divlje oscilacije cena, uključujući neviđeni napredak od 250% tokom dve trgovačke sesije usred kratkog pritiska, i zabrinutost vezana za ulogu Rusije kao ključnog dobavljača doprineli su dugogodišnjim zabrinutostima među proizvođačima automobila oko obezbeđivanja dovoljno materijala.

Uprkos tome, to je još jedan metal koji izaziva zabrinutost na najvećem svetskom tržištu električnih vozila.

Kineska vlada je prošlog meseca privukla čitav niz tržišnih igrača na dvodnevne razgovore koji su bili fokusirani na zaustavljanje vrtoglavog naleta cena litijuma, metala koji je od vitalnog značaja za skoro sve punjive baterije i ključan za pokretanje automobila bez emisija i čista energija.

Litijum karbonat u Kini je skočio za oko 472% sa najniže vrednosti prošlog juna na rekordno visok nivo 15. marta, prema provajderu cena Asian Metal Inc.

Indeks globalnih cena litijuma koji je sastavio Benchmark Mineral Intelligence porastao je skoro 490% u protekloj godini.

Na martovskom seminaru, koji je uključivao industrijske grupe, dobavljače sirovina i proizvođače baterija, kinesko Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija zahtevalo je „racionalni povratak“ tipičnijim cenama litijuma.

Razgovori su bili fokusirani na uska grla u snabdevanju, mehanizme određivanja cena i ono što su zvaničnici opisali kao zdrav razvoj sektora novih energetskih vozila i baterija u zemlji.

Iako su slične intervencije za upravljanje rastućim cenama robe bile uobičajene za ugalj i čelik, to je redak korak u sektoru električnih vozila i naglašava nervozu Pekinga zbog uticaja rastućih troškova litijuma.

Proizvođači automobila već se bore sa povećanjem količine sirovina. Nekoliko njih je podiglo cene nalepnica kao odgovor. Čineći električne modele preskupim, rizikuju da uspore tempo usvajanja.

„Industrija se suočava sa veoma jakim vetrom zbog eskalacije troškova“, rekao je Brajan Gu, predsednik kompanije Xpeng Inc., za Bloomberg televiziju prošle nedelje.

Proizvođač sa sedištem u Guangdžou prošlog meseca je podigao cenu svojih vozila za između 10.100 juana i 20.000 juana. Proizvođači vozila pate od „oportunističkog povećanja cena“ litijumskih proizvoda, rekao je osnivač Nio Inc. Vilijam Li u pozivu za zaradu prošlog meseca.

On je pozvao dobavljače da razmotre uticaj viših troškova na razvoj industrije električnih vozila. Izazovi sektora prate odluke o usporavanju ili zaustavljanju proširenja i novih projekata tokom dvogodišnjeg pada cena litijuma do sredine 2020.

To, u kombinaciji sa poremećajima Covid-19, znači da dodaci u snabdevanju jednostavno ne mogu da idu u korak sa rastućim zahtevima. Potražnja za litijumom će do kraja decenije skočiti pet puta, navodi BloombergNEF.

Otprilike 14 milijardi američkih dolara potrebno je ulaganja za finansiranje resursa litijuma i kapaciteta za preradu do 2025. godine, plus još čak 5 milijardi američkih dolara do 2030. godine, predviđa BloombergNEF.

Postoje neki znaci da vlade, proizvođači i potrošači sada prepoznaju obim tog zadatka. Tesla Inc. je potpisala dva nedavna pakta o snabdevanju sa programerima budućih projekata u Australiji, dok je Ganfeng Lithium Co. – jedan od najvećih svetskih proizvođača – i da će koristiti rekordne profite za podršku ogromnom programu proširenja, koji ima za cilj isporuku eventualnih kapaciteta od 600.000 tona ekvivalenta litijum karbonata, u poređenju sa sadašnjom proizvodnjom od oko 89.000 tona.

Kineske vlasti pozvale su na brži razvoj domaćeg sektora litijuma koji već dominira svetskom proizvodnjom, ističući izglede za rast u provincijama Ćinghaj, Sečuan i Đangsi.

U SAD, predsednik Džo Bajden je prošle nedelje dodao metale baterija, uključujući litijum, na listu stavki obuhvaćenih Zakonom o odbrambenoj proizvodnji, što znači da kompanije mogu da pristupe finansiranju za povećanje proizvodnje ili za proučavanje potencijalnih novih razvoja.

Pročitajte i...