Mercedes uklanja CO2 iz čitavog lanca vrednosti, dok Amazon širi svoju evropsku dostavnu flotu za 1.800 električnih kombija

Amazon ove godine svojoj dostavnoj floti u Evropi pridružuje više od 1.800 električnih Mercedes-Benz kombija. U isto vreme kada je Amazon objavio tu vest, iz Mercedes-Benza su saopštili da su se pridružili sporazumu The Climate Pledge, koji poziva potpisnike da do 2040. godine dostignu neto nula ugljenika u svojim preduzećima (što je za deceniju ranije od cilja Pariškog sporazuma).

“Amazon dodaje 1.800 električnih dostavnih vozila iz Mercedes-Benza kao deo naše misije da izgradimo najodrživiju prevoznu flotu na svetu, a mi ćemo požuriti da ove kombije pustimo na put tokom godine “, Jeff Bezos, osnivač i CEO Amazona.

Kao poslednji potpisnik klimatskog sporazuma, Mercedes-Benz procenjuje načine za uklanjanje ugljenika iz čitavog lanca vrednosti, od razvoja do mreže dobavljača, od sopstvene proizvodnje do elektrifikacije proizvoda i šire, kao i do obezbeđivanja obnovljivih izvora energije u fazi upotrebe električnih vozila.

Kompanija već dobro napreduje u ovom pravcu: do kraja ove godine portfolio voznog parka sastojaće se od pet potpuno električnih modela i više od 20 priključnih hibrida.

1200 eSprinter-a i 600 eVitos-a za Amazon

Amazonova porudžbenica predstavlja prekretnica za Mercedes-Benz kombi vozila, čineći do danas najveću porudžbinu električnih vozila i, ujedno, čineći Amazon svojim najvećim održivim transportnim partnerom na svetu. Više od 1.200 električnih vozila činiće najnoviji električni komercijalni kombi dostupan u Mercedes-Benz-u, eSprinter. ESprinter uključuje najsavremenije bezbednosne funkcije, uključujući električnu parkirnu kočnicu, aktivnu pomoć pri kočenju, kameru za vožnju unazad, asistenciju za slepe tačke i još mnogo toga. Preostalih 600 vozila čine srednji električni kombiji, eVito, kako bi se odgovorilo zahtevima zemalja za vozilima manjeg formata sa nultim emisijama.

Amazon je takođe posvećen snabdevanju svoje rastuće električne flote čistom energijom. Kao deo sporazuma o klimi, Amazon ulaže u obnovljivu energiju, što je ključni korak ka globalnom rešavanju emisije ugljenika, ujedno se obavezujući da će raditi na 100% obnovljivoj energiji do 2025. godine. Globalno posmatrano, Amazon poseduje 91 projekat obnovljive energije koji može da proizvede preko 2.900 MV i isporuči više od 7,5 miliona MVh energije godišnje. Ovi projekti uključuju 31 komunalni projekat vetra i solarne obnovljive energije i 60 solarnih krovova širom sveta.

izvor: trans.info

foto: pixabay.com