Mercedes-Benz ubrzava interni razvoj softvera sa novim tehnološkim centrom

Mercedes-Benz je otvorio novi softverski centar vredan 200 miliona evra u Sindelfingenu, svoju najnoviju investiciju u jačanje sopstvenih softverskih mogućnosti dok radi na izvođenju sopstvenog MB.OS operativnog sistema na tržište do 2024. godine.

Oko 750 od 3.000 novih radnika koje proizvođač luksuznih automobila planira da uvede na globalnom nivou za razvoj operativnog sistema angažovano je u Sindelfingenu, radeći na funkcijama od zabave u vozilu do autonomne vožnje.

Centar je deo šireg napora Mercedes-Benza da unapredi svoju softversku strategiju od patchwork pristupa dovodeći tehnologiju od širokog spektra dobavljača, do kontrole jezgra same softverske ponude.

„Preuzimamo odgovornost za softversku arhitekturu i integraciju – to je naš glavni cilj“, rekao je glavni softverski direktor Magnus Oestberg na okruglom stolu.

„Ne radimo sve sami – cenimo partnerstva, ali, naravno, delove koji su nam najvažniji, radimo u kompaniji.“

Jedno takvo partnerstvo je sa kompanijom za kompjutersku grafiku Nvidiom, sa kojom je Mercedes-Benz sklopio dogovor 2020. godine o razvoju funkcija za pomoć i samovožnju koje će biti deo MB.OS sistema koji će biti lansiran za dve godine.

Proizvođač automobila je udaljen za 600 nepopunjenih radnih mesta od postizanja svog cilja globalnog tima od 10.000 softverskih inženjera u Berlinu, Kini, Indiji, Izraelu, Japanu i Sjedinjenim Državama.

„Profil softverskog inženjera je veoma tražen – potražnja je znatno veća od ponude“, rekao je šef tehnologije Markus Šefer.

U istraživanju koje je sproveo istraživački institut Capgemini među 572 direktora automobila, 97% je reklo da će četiri od 10 internih radnika morati da imaju softverske veštine u roku od pet godina, od IT arhitekata preko stručnjaka za upravljanje oblakom do stručnjaka za sajber bezbednost.

izvor&foto: carsifu.my

Pročitajte i...