Mercedes-Benz Trucks počinje serijsku proizvodnju modela eEconic

Do 2030. godine, kamioni Mercedes-Benz Trucks sa neutralnim emisijama CO2 trebalo bi da ostvare tržišni udeo od 50 odsto.

eEconic je drugi potpuno električni kamion kompanije Mercedes-Benz Trucks. Gradsko vozilo će krenuti u serijsku proizvodnju, saopštio je proizvođač iz Štutgarta. Početak serijske proizvodnje eActrosa proslavljen je pre deset meseci.

eEconic je niskopodno vozilo koje se uglavnom koristi u opštinskom sektoru, na primer za sakupljanje otpada. Sa tehničke tačke gledišta, delimično je zasnovan na eActros-u, ali se prvenstveno razlikuje po nisko postavljenoj kabini i opcijama konfiguracije: Za razliku od potpuno električnog Actrosa, Econic može biti opremljen samo sa tri baterije umesto četiri . Prema proizvođaču, domet je oko 100 kilometara.

eEconic se takođe proizvodi u fabrici Vertu, gde se potpuno električna vozila grade na proizvodnoj liniji pored kamiona na dizel motor. Kako saopštava Mercedes-Benz, još uvek postoje neizvesnosti u vezi sa isporukom pojedinačnih komponenti, zbog čega bi koraci proizvodnje i redosled montaže vozila mogli biti promenjeni u kratkom roku. Za razliku od dizel kamiona, eActros i eEconic završavaju nakon proizvodne linije u takozvanom „Future Truck Center“, gde se pre isporuke vrše specifična ispitivanja i ugradnja elektromotora.

Kao i obično, Mercedes-Benz Trucks ne daje nikakve detaljne podatke o ciljanim proizvodnim ciljevima. Samo ovoliko: od sledeće godine, 30 odsto svih Econics proizvedenih u Vertu biće električni. Prema proizvođaču, rokovi isporuke zavise ne samo od konfiguracije vozila. Prema podacima Mercedes-Benz Trucks-a, mali kontingent kamiona bi još mogao biti isporučen ove godine.

Maksimalna dužina vozila8.300 mm
Širina vozila2.500 mm
Visina vozila2.900 mm
Međuosovinsko rastojanje4.000 mm
Masa praznog vozila9,2 t
Dozvoljena ukupna težina27 tona
Nosivost bez karoserijeoko 17,8 t
Snaga motora (maks./kont.)400 / 330 kW
ePTO snaga (maks./nastavak)~52 kW / ~30 kW pri 50% SOC
Maksimalna brzina89 km/h
Prenos2 stepena prenosa (+ 2 stepena prenosa unazad)
Broj baterija3
Instalirani kapacitet baterije336 kWh sa tri baterije
Maksimalna snaga punjenja160 kW
Dometdo 100 / 150 km*
Tehnički podaci eEconic

izvor&foto: verkehrsrundschau.de

Pročitajte i...